Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Herwijnen, 15 december 2008

Geografie brengt oud fort tot leven

GeoFort is een educatieve attractie in oprichting gericht op cartografie, navigatie en geosimulaties en is gehuisvest in een van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een bijdrage van E 35 miljoen euro die de ministerraad afgelopen vrijdag heeft toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kan dit fort van Staatsbosbeheer worden gerestaureerd en een nieuwe bestemming krijgen. GeoFort wordt geopend medio 2011.

Onder het motto "Investeren in een geogeneratie redt levens, voorkomt rampen en bespaart geld" wil GeoFort de geowereld beter op de kaart zetten. GeoFort brengt het belang van ruimtelijk denken onder de aandacht van een breed publiek en stimuleert jongeren een geostudie te kiezen. Dat doet GeoFort door een 'living lab' te creëren waar de bezoekers zelf het experiment aangaan in een samenspel met geobedrijven en het geo-onderwijs. Het vlaggenschip is de GeoExperience, een soort Nemo op het gebied van XYZ. De bezoekers kunnen de spannende wereld achter de cartografie en navigatie ontdekken en de macht van geo-analyses en de kracht van geo-simulaties ervaren. Net zoals het computerspel SimCity, maar dan in volle realiteit: het is serious gaming.

In de toekomstige SimulatieSalon kan de bezoeker zelf aan de knoppen draaien en de mobiliteit in Nederland beïnvloeden. Leg een extra snelweg aan en zie hoe de verkeersstromen veranderen. Is dit scenario optimaal?

In de NavigatieNis stapt men in een stuurhut van een VOC-schip en leert men navigeren op basis van de sterren. Stap daarna in een hypermoderne tanker en loods het schip aan de hand van de modernste technieken de haven van Rotterdam binnen.

In het Virtueel Verblijf neemt men deel aan 'serious gaming'. Ga in de meldkamer van de politie en brandweer zitten en zorg dat alle hulpverleners zo snel mogelijk op de locatie van de ramp zijn.

GeoFort is gehuisvest in Fort bij de Nieuwe Steeg van Staatsbosbeheer. Het monumentale fort is door de combinatie van historische gebouwen en het uitdagende buitenterrein uitermate geschikt om op een speelse en spannende manier zowel het rijke 'geo-verleden' van Nederland als de indrukwekkende geo-innovaties van het heden te presenteren aan de buitenwereld. GeoFort biedt bezoekers een verrassend dagje uit.

Twee doelen versterken elkaar

GeoFort is het initiatief van Bart Bennis en Willemijn Simon van Leeuwen, twee ondernemers met een geografische achtergrond. Sinds september 2005 zijn zij bezig om de plannen te onderbouwen en te realiseren. De missie van Stichting GeoFort is enerzijds het cultureel erfgoed Fort bij de Nieuwe Steeg behouden voor de toekomst en anderzijds een breed publiek op een boeiende wijze laten ervaren hoe interessant en relevant de geowereld is. De twee doelstellingen van GeoFort versterken elkaar. Het forteiland is een spannende locatie om het geothema te beleven. Daarnaast genereert de eigentijdse functie voldoende middelen om het fort te onderhouden.

GeoFort rekent op 1 miljoen euro financiering vanuit het bedrijfsleven. GeoFort is tenslotte hét visitekaartje van de geo-sector en zorgt voor een krachtige promotie van het vakgebied. Het Kadaster is hoofdsponsor geworden en ca. 15 bedrijven steunen financieel de ontwikkeling van GeoFort.

Fort bij de Nieuwe Steeg maakt onderdeel uit van het nationaal project de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie is verheugd met E 35 miljoen die de minsterraad vrijdag 12 december 2008 aan de linie heeft toegekend. De provincies Utrecht en Gelderland en overige regionale partijen maken zich hard om deze bijdrage te verdubbelen. Deze beslissing is een uitvloeisel van de afspraken die Rijk en provincies maakten in het Pact van Rijnauwen. Hierin stelden de partijen de ambitie op om voor de forten een eigentijdse functie te vinden, waarbij behoud door ontwikkeling het devies is. GeoFort is daarbij één van de eerste forten waarin nieuw leven wordt geblazen.