Ingezonden persbericht


Persbericht

Sloper gecontracteerd voor Eindhovense beeldbuisfabriek

Amvest start sloop voor woningbouw op 'R'

Ontwikkelaar en belegger Amvest heeft A. van Liempd Sloop-bedrijven uit het Noord-Brabantse Sint Oedenrode gecontracteerd voor de sloop van bedrijventerrein Strijp R in Eindhoven.

De keuze werd gemaakt na een uitgebreide selectieprocedure onder sloopbedrijven. De prijs-kwaliteitverhouding heeft een rol gespeeld, maar ook de ervaring met complexe binnenstedelijke sloopoperaties en de afstemming tussen de werkzaamheden voor sloop, sanering en bouw, die gelijktijdig verlopen. Sloop en sanering worden zodanig gepland dat bij de start bouw van de eerste woningen in 2010 sloop en sanering zover mogelijk gereed zijn. De eerste woningen zullen verrijzen op de hoek van Halvemaanstraat en Koenraadlaan, aansluitend op de bebouwing van Drents Dorp. De start van de sloopactiviteiten is gepland voor februari 2009. Er wordt eerst een sloopplan en sloopveiligheidsplan opgesteld dat ter goedkeuring aan de gemeente wordt voorgelegd. Het sloopbedrijf zal nog dit jaar beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

Behoud
Strijp R is de voormalige beeldbuizenfabriek van Philips. Het terrein meet bijna 20 hectare en omvat zo'n twintig gebouwen en hallen, geen van allen monumenten. Amvest behoudt enkele waardevolle gebouwen en karakteristieke elementen, zoals een portiersgebouw, een perron met overkapping, de keramiekwerkplaats RK2, een loopbrug en kabel- en leidingbruggen. In het kader van duurzaamheid worden materialen en puin hergebruikt.

Voor de sloop heeft Amvest een sloopvergunning ontvangen en een ontheffing op basis van de Flora en Faunawet. Door maatregelen in lege fabriekshallen is voorkomen dat er vleermuizen tijdens de sloop worden gestoord.

Herontwikkeling
Amvest ontwikkelt 'R' als woonwijk onder het motto 'home for inventive people ', een thuisbasis voor mensen uit de Eindhovense kennis- en technologiesector. De wijk telt ongeveer 600 woningen, in hoofdzaak laagbouw, en krijgt een groen en open karakter. Gezonde bomen op het terrein blijven behouden en worden beschermd tijdens de sloop en bouw. Er worden tevens honderden bomen aangeplant. Om de gehele wijk komt een bomenrijk Zoompark van 20 meter breed. Een Schakelpark in het hart van het plangebied verbindt de waardevolle gebouwen en elementen met elkaar. Het voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan is tot stand gekomen in een open planproces met omwonenden, belanghebbenden, gemeente en bedrijven. Het wordt binnenkort samen met een beeldregieplan aangeboden aan de gemeente Eindhoven.

Buurtbijeenkomst
Amvest zal in januari een bijeenkomst met omwonenden houden om met hen te overleggen over de wijze van slopen en de verkeersafhandeling. De sloop wordt gefaseerd uitgevoerd zodat zittende bedrijven bereikbaar blijven.

Noot voor de redactie,