Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 december 2008

Herziene vragen van de leden Heerts, Arib en Bouchibti (allen PvdA) aan de ministers van Justitie en Jeugd en Gezin

over het benaderen van minderjarigen door volwassenen via netwerksites met het doel om strafbare handelingen met ze te verrichten
1. Heeft u het programma van Peter R. de Vries gezien waarin een 35-jarige man via internet probeerde afspraken te maken met een minderjarige met als doel het verrichten van seksuele handelingen? http://www.peterrdevries.nl/
2. Wat is uw mening over de actie van deze man en het gemak waarmee hij contacten kan leggen met minderjarige jongens met als doel om seksuele handelingen met ze te verrichten?
3. Wat zijn uw plannen om het afschermen van de leeftijd van jongeren op netwerksites, waar u op wijst in de antwoorden op eerdere vragen van Heerts en Bouchibti over netwerksites die inbreuk maken op de Wet bescherming persoonsgegevens van 9 december jl, te bevorderen?
4. Is het benaderen van minderjarigen door volwassen (al dan niet via netwerksites) met het doel strafbare feiten te plegen (bijvoorbeeld ontucht met minderjarigen) strafbaar? Waarom wel? Waarom niet?
5. Waarom kon de politie niet in actie komen toen de moeder van de 12-jarige jongen hen had benaderd omdat de 35-jarige man de jongen obscure voorstellen had gedaan via hyves?
6. Zijn, naar uw mening, aanpassingen van het wetboek van strafrecht nodig om toenaderingspogingen via netwerksites met als doel strafbare feiten te verrichten, te voorkomen? Zo ja, welke wijziging moet dan worden aangebracht? Zo nee, waarom niet?
7. Is er een andere, preventieve manier om dit probleem aan te pakken om zo te voorkomen dat kinderen in contact komen met pedofielen via netwerksites zoals Hyves of communicatiesites zoals MSN? Wat is op dit punt al technisch mogelijk?

---- --