NIOD


16.12.2008

'WO 2 in Beeld' bij het Gemeentearchief Schiedam

De reizende tentoonstelling 'WO2 in Beeld', die ter gelegenheid van de lancering van de website Beeldbank WO2 www.beeldbankwo2.nl is samengesteld, is momenteel te zien in het Gemeentearchief van Schiedam.

Lachende Duitse soldaten met een biertje in de hand op een terras in Breda. Binnenlandse strijdkrachten en verzetsgroepen met hun wapens. Een massale bijeenkomst van de Hitlerjugend en de Jeugdstorm NSB op de Grote Markt in Groningen. Duitse krijgsgevangenen, een besmeurd beeld van Hitler en vernederde 'moffenmeiden'. Zware bombardementen op Venlo in november 1944. Een propaganda-affiche van de NSB uit 1935. Het zijn beelden die te zien zijn in de tentoonstelling 'WO2 in Beeld'.

Ter gelegenheid van de lancering van de website Beeldbank WO2 (www.beeldbankwo2.nl) is de reizende tentoonstelling 'WO2 in Beeld' samengesteld. De expositie laat een gevarieerde, representatieve selectie van foto's, tekeningen en affiches uit de beeldbank zien. De informatieve en fraai uitgevoerde tentoonstelling kan dankzij het Gemeentearchief Schiedam vanaf december 2008 gratis in de Stadswinkel aan het Stadserf1 worden bezichtigd. Het bijzondere beeldmateriaal is afkomstig van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Op www.beeldbankwo2.nl zijn alle oorlogsfoto's van de oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD online beschikbaar. Van de tentoonstelling is ook een gelijknamig fotoboek samengesteld. De verkoopprijs bedraagt 14,95 euro (ISBN/EAN 978-90-78074-10-6). Het boek is te bestellen door een e-mail te sturen naar info@x-cago.com met vermelding van verzendgegevens. De reizende tentoonstelling bevindt zich momenteel in de Stadswinkel van de nieuwbouw van het Stadskantoor Schiedam (direct na de ingang rechts). De Stadswinkel is geopend op maandag van 12.00 - 16.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op donderdag van 8.00 - 20.00 uur. De expositie is tot en met vrijdag 23 januari 2009 in Schiedam te bewonderen.