Gemeente Capelle a/d IJssel

Capels muziekonderwijs gaat door in 2009

Nu de Capelse Muziekschool geen subsidie meer krijgt, komt er in 2009 een nieuwe definitieve aanbieder van muziekonderwijs. Totdat bekend is wie dit wordt, heeft het college voor muziekschoolcursisten een tussenoplossing georganiseerd. Met vier partijen zijn afspraken voor muziekonderwijs gemaakt. Dit zijn de SKVR, Delta Sound Factory, het Charles Vermeer Zanginstituut en Eendracht Maakt Macht. Vanaf 5 januari 2009 kunnen cursisten zich bij één van hen inschrijven om hun muziekschooljaar af te maken.

Tussentijdse oplossing voor continuïteit
De afspraken zijn gemaakt om de continuïteit van muziekonderwijs te waarborgen. De vier aanbieders hebben toegezegd zich maximaal in te spannen om iedereen te plaatsen. De gemeente ziet daarop toe. Oud-cursisten van de CMS kunnen de cursussen volgen die ze anders bij de CMS zouden volgen. Dit kan onder dezelfde financiële voorwaarden. Eventuele verschillen rekent de gemeente rechtstreeks met de vier muziekaanbieders af. Deze situatie blijft van kracht totdat de nieuwe muziekaanbieder van start gaat. De gemeente heeft er vertrouwen in, dat de overgangsperiode niet langer dan een aantal maanden duurt.

Subsidiestop aan CMS
In mei 2008 heeft het college besloten dat de Capelse Muziekschool (CMS) geen subsidie meer krijgt voor muziekonderwijs vanaf 1 januari 2009. De gemeente heeft de subsidie aan de CMS beëindigd omdat deze een grote oplopende schuld bij de gemeente heeft van ¤ 450.000, - (peildatum 21 november 2008) en de CMS binnen het subsidiebedrag haar prestatieafspraken niet na komt. De gemeente heeft hierdoor geen vertrouwen in de CMS en wil verder met een nieuwe muziekaanbieder in 2009. Over het door de gemeente aangevraagde faillissement vindt er op 6 januari een rechtszitting plaats.

Communicatie met cursisten
De gemeente is sinds afgelopen zomer op zoek naar een goede aanbieder voor muziekonderwijs in Capelle. De CMS is hier tegen en is een juridische procedure begonnen tegen de gemeente. Deze rechtzaak vertraagt de komst van een nieuwe muziekaanbieder in Capelle, waardoor een tussenoplossing noodzakelijk bleek. De CMS wil ook niet aan een soepele overgang meewerken en levert geen adressen van cursisten. De gemeente kan daarom niet rechtstreeks met leerlingen van de CMS communiceren. Het college plaatst daarom woensdag 17 december een uitgebreide brief op de gemeentepagina. Hierin staan ook de adressen en telefoonnummers van de vier genoemde aanbieders.

Exclusief in gesprek met de SKVR
Op dit moment is de gemeente exclusief in gesprek met de SKVR als nieuwe aanbieder van muziekonderwijs in Capelle in plaats van de CMS. De SKVR biedt een kwalitatief goed en breed aanbod van muziekonderwijs aan en is positief over uitbreiding naar Capelle in de nabije toekomst. Zolang de juridische procedure niet is afgerond en de CMS haar activiteiten niet heeft beëindigd, wil de SKVR geen officiële toezeggingen doen. In afwachting van de procedure en de aanloopperiode van de nieuwe aanbieder, heeft het college voor deze tussentijdse oplossing gezorgd.

Noot voor de redactie/