Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Provincie Zuid-Holland keurt bestemmingsplan Maasvlakte 2 goed

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben het bestemmingsplan Maasvlakte 2 goedgekeurd, evenals twee bijbehorende "partiële herzieningen" van bestaande bestemmingsplannen. De aanleg van Maasvlakte 2 is onderdeel van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam te versterken én de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten.

Gedeputeerde Erik van Heijningen (milieu) noemt het besluit "een belangrijke stap" die verdere ontwikkeling van de Rotterdamse haven mogelijk maakt. "De versterking van de haven is niet alleen van grote betekenis voor de economische ontwikkeling van Nederland, maar ook op Europees niveau van strategisch belang", aldus Van Heijningen. "De dubbeldoelstelling van het project garandeert dat we naast de economische versterking ook zorgen voor de aanleg van nieuwe groen- en recreatiegebieden."

Maasvlakte 2 omvat tweeduizend hectare landaanwinning op zee voor de kust bij Rotterdam. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor havenbekkens, vaar-, spoor- en autowegen en zeewering. De overige (maximaal) duizend hectare zal bestaan uit uitgeefbaar bedrijfsterrein, direct gelegen aan diep vaarwater. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van Maasvlakte 2 en geeft gedetailleerd aan waar deze verschillende functies komen te liggen. Bij de aanleg en inrichting van het nieuwe haventerrein wordt sterk rekening gehouden met de luchtkwaliteit en bereikbaarheid van het gebied.

Bedenkingen
Bij de provincie hadden negen verschillende partijen bedenkingen tegen het bestemmingsplan ingebracht, waaronder Milieudefensie. Mede in verband met de bedenkingen heeft de provincie enkele aanvullende onderzoeken laten uitvoeren naar de luchtkwaliteit en bijzondere duinvegetatie op Voorne. De bedenkingen zijn na zorgvuldige afweging ongegrond verklaard.

Op grond van de Wet geluidshinder zal Maasvlakte 2 moeten worden voorzien van een geluidszone. De grens van deze geluidszone valt voor een deel binnen het oudere bestemmingsplan Maasvlakte '81 van de gemeente Rotterdam en Zeegebied 1999 van de gemeente Westvoorne. Deze bestemmingsplannen zijn daarom gedeeltelijk ('partieel') herzien. Ook deze herzieningen heeft de provincie Zuid-Holland goedgekeurd.

Beroepsprocedure
Tegen de aanleg loopt nog een beroepsprocedure. De bedenkingen hebben onder andere betrekking op luchtkwaliteit, verkeer, natuur en de koppeling met 750 hectare natuur- en recreatiegebied. De aanleg van het nieuwe haventerrein is evenwel begonnen op grond van een zogeheten vrijstellingsbesluit ("artikel-19 procedure").

Het bestemmingsplan Maasvlakte 2 en de twee partiële herzieningen liggen van 19 december 2008 tot en met 29 januari 2009 ter inzage. Belanghebbenden kunnen in deze periode beroep instellen tegen de goedkeuringsbesluiten bij de Raad van State.

PMR bestaat naast de economische versterking uit bijbehorende, verplichte natuurcompensatie. Om de leefbaarheid in de regio te vergroten wordt daarnaast 750 hectare natuur- en recreatiegebied aangelegd en zijn er initiatieven om het Bestaand Rotterdam Gebied te verbeteren. De aanleg en ingebruikname van Maasvlakte 2 zullen circa 25 jaar in beslag nemen.

PMR is een samenwerkingsverband van rijks-, regionale en lokale overheden en Havenbedrijf Rotterdam nv. De verantwoordelijkheid voor de aanleg van Maasvlakte 2 ligt bij het Havenbedrijf.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22