Raad van de Europese Unie


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring voorzitterschap namens EU inwerkingtreding Handvest ASEAN verwelkomd : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/104781.pdf

Brussel, 15 december 2008
17323/08 (Presse 372)
P 153/08

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU waarbij de inwerkingtreding van het Handvest van de ASEA wordt verwelkomd

De Europese Unie is verheugd over de inwerkingtreding van het Handvest van de ASEAN. Deze tekst, waarin een nieuw institutioneel kader wordt vastgesteld, vormt een belangrijke stap in het proces van regionale integratie in Zuidoost-Azië. Het Handvest zal het mogelijk maken de economische en handelsbetrekkingen binnen de ASEAN te verdiepen en bij te dragen tot vrede en veiligheid in de regio. Voorts zal dit vernieuwde kader de ASEAN in staat stellen een sterkere politieke rol te spelen en zich nog meer te doen gelden in de regio. Aldus zal het Handvest bijdragen tot een sterkere ontwikkeling en een grotere stabiliteit in de gehele regio.
De Europese Unie onderschrijft de in het Handvest vervatte gemeenschappelijke waarden en beginselen van de ASEAN-staten, met name de bevordering van de democratie en de mensenrechten. Zij is ingenomen met de instelling van een mechanisme ter bevordering en bescherming van de rechten van de mens.
Deze gemeenschap van waarden en de institutionele ontwikkelingen van de ASEAN moeten ons aanmoedigen om onze betrekkingen zowel op economisch als op politiek gebied verder te verdiepen. Aldus zal het Handvest het mogelijk maken de banden tussen de Europese Unie en de ASEAN te versterken. In die geest hebben de Europese Unie en verscheidene lidstaten reeds hun voornemen aangekondigd om binnenkort ambassadeurs te accrediteren bij het secretariaat-generaal van de ASEAN.