Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 16 december 2008

Kenmerk 252

Amsterdam start één loket voor daklozen
Meer geïntegreerde hulpverlening, minder dakloosheid, minder overlast

Op 16 december heeft wethouder Marijke Vos (Zorg) de voordeur geopend naar het Instroomhuis aan de Zeeburgerdijk. Het Instroomhuis is nieuw in Nederland omdat dit een centraal punt is, zowel fysiek als digitaal, waar zorg en onderdak voor daklozen structureel geregeld wordt. Ook wordt er acuut onderdak geboden, er zijn veertig bedden beschikbaar. Het Instroomhuis is dè centrale toegang tot de opvang voor daklozen en de cruciale factor in de uitvoering van het Amsterdamse dak- en thuislozenbeleid.

In het Instroomhuis werken alle betrokken instanties samen in hetzelfde pand: DWI, GGD, Leger des Heils en HVO-Querido. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met de Amsterdamse instanties voor maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor wordt het eenvoudiger om geïntegreerde hulpplannen voor de cliënt op te stellen. Deze aanpak moet de overgang naar meer zelfstandige woonruimte vergemakkelijken en moet het bieden van de benodigde hulpverlening structureren.

Wethouder Vos: "Met het Instroomhuis is voor de dakloze Amsterdammers een cruciale maatregel uit onze plannen uitgevoerd. Effectievere samenwerking tussen alle partijen, één centraal aanmeldpunt en een centrale plek van waaruit daklozen structurele hulp krijgen en een dak boven hun hoofd. Dat betekent een einde aan de dakloosheid, het ontvangen van de benodigde hulpverlening vanuit een centrale plek en uiteindelijk minder overlast in de Amsterdamse straten."

Het Instroomhuis heeft een capaciteit van veertig bedden die vanaf februari 2009 beschikbaar zijn. Deze bedden zijn bestemd voor daklozen die nog geen persoonlijk hulpplan hebben. Zij verblijven daar maximaal zes weken waarin zo'n hulpplan onder regie van de GGD wordt samengesteld. Uiterlijk na zes weken gaat de cliënt naar een woonvorm die bij hem past en is de benodigde hulpverlening geregeld.

Door alle bestaande wachtlijsten samen te voegen ontstaat één stedelijke lijst voor benodigde opvangplekken. Zo wordt duidelijk hoe groot de behoefte is aan verschillende vormen van verblijf in de opvang en daar kan direct op ingespeeld worden.

Het aantal opvang- en woonplekken in Amsterdam voor daklozen wordt momenteel fors uitgebreid. In 2008 zijn 160 nieuwe opvangplekken gerealiseerd in Westburgh nabij Sloterdijk, het Martien Schaaperhuis op IJburg en nu ook in het Instroomhuis. Er zijn verder nog 320 plekken in onderzoek waarvan 150 in de ontwikkelfase zitten. Met alle nieuwe locaties wordt deze groep Amsterdammers verspreid over de stad gehuisvest. Nieuwbouwlocaties geven de mogelijkheid om na 2010 een kwaliteitsverbetering in de huisvesting te realiseren door oude behuizing door nieuwbouw te vervangen.

Voor de mensen die de zwaarste begeleiding nodig hebben zijn in 2008 vijftig plaatsen voor intensief begeleid wonen (Discus van HVO-Querido), zestig plaatsen ziekenhuiscapaciteit en 500 extra ambulante zorgtrajecten (ACT-teams) gerealiseerd. .

Om een stabieler leven op te bouwen is het hebben van een vast inkomen en het aflossen van eventuele schulden cruciaal. In de integrale aanpak is daarom ook schuldhulpverlening en assistentie bij het verwerven van een inkomen geregeld. Daarom zijn er in 2008 735 extra trajecten inkomensbeheer en 1300 extra trajecten voor schuldhulpverlening gestart. Verder is het hebben van een dagritme door middel van een activiteit overdag ook van belang voor een stabieler leven. Door diverse organisaties wordt daarom dagbesteding gegeven. In 2008 zijn 1049 mensen begeleid in het vinden van zo'n dagbesteding.

Meer informatie is te vinden op www.amsterdambiedtonderdak.nl.

Pb-252