Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Scholen positief over verantwoording naar ouders en leerlingen over urennorm

Onderbouwing 1000 uur ontbreekt

Utrecht, 16 december 2008 - Scholen in het voortgezet onderwijs zijn positief over het voorstel om zich te verantwoorden naar ouders en leerlingen over de urennorm. Ook erkent de commissie Cornielje dat de huidige norm niet haalbaar is. De VO-raad is teleurgesteld over het feit dat een onderbouwing van de 1000 uur in de bovenbouw ontbreekt. Daarnaast is er onvoldoende aandacht voor de benodigde financiële ruimte en het beschikbare budget voor vervanging van zieke docenten.

Het feit dat de commissie uitgaat van vertrouwen in de docenten, de leerlingen, de ouders en het bevoegd gezag is positief. Tot nog toe was er een sfeer van wantrouwen en uurtjes tellen. Die toon klinkt niet meer door in dit rapport.

Het is goed om de verantwoordelijkheid voor kwalitatief onderwijs bij de scholen neer te leggen in samenspraak met ouders en leerlingen. Deze verantwoordelijkheid hoort bij de scholen thuis. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Scholen zijn verantwoordelijk voor goed en uitdagend onderwijs voor de leerlingen én voldoende lessen. Daarover gaan ze graag het gesprek aan met ouders en leerlingen."

Scholen zijn teleurgesteld over de norm van 1000 uur in de bovenbouw. Waar de commissie ervoor kiest de norm in de onderbouw te verlagen, blijft deze voor de bovenbouw gelijk. In de praktijk blijkt dat een minimumnorm van 1000 uur in de bovenbouw voor veel scholen niet haalbaar is. Een onderbouwing van de 1000 uur in bovenbouw ontbreekt. Doordat de norm van 1000 uur hoog is, kan dat de ruimte voor overleg met ouders en leerlingen over de invulling beperken. Een smaller vakkenaanbod maakt het volgens de commissie beter mogelijk de onderwijstijd te realiseren. Slagter: "Een inperking van de keuzevrijheid voor leerlingen mag niet het uitgangspunt zijn voor het realiseren van de norm. Bovendien kan dit ongewild leiden tot schaalvergroting als scholen toch een goed en betaalbaar keuzeaanbod voor leerlingen in de bovenbouw overeind willen houden."

Een misser is dat in het rapport uitgegaan wordt van gerealiseerde onderwijstijd, terwijl er niets gezegd wordt over ziekteverzuim. Dit verzuim ligt landelijk op ongeveer 5%, terwijl de bekostiging voor vervanging slechts 2% is.

//////////////////////////////////////////////

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen de Veth: 0624174709.

Met vriendelijke groet,

Jeroen de Veth
Adviseur public affairs

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M 06 24174709
JeroendeVeth@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.