Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Historisch archief Drentse armenkoloniën voor de toekomst bewaard Metamorfoze kent twee miljoen euro subsidie toe aan ruim 25 digitaliseringsprojecten

Den Haag, 16 december 2008. Het Nationaal Programma voor het Behoud van Papieren Erfgoed, Metamorfoze, heeft ruim twee miljoen euro subsidie toegekend aan erfgoedinstellingen voor de conservering en digitalisering van meer dan 25 archieven en collecties. Het meeste materiaal zal na digitalisering online gepubliceerd worden door de betreffende instellingen en toegankelijk zijn voor het grote publiek. Een van de goedgekeurde voorstellen is de conservering en digitalisering van een belangrijk deel van het archief van de Maatschappij tot Weldadigheid. De Maatschappij, opgericht in 1818, had tot doel armlastige Nederlanders te verheffen door boerenarbeid, door middel van het stichten van vrije en onvrije kolonies in Drenthe. Hiermee realiseerde de Maatschappij een van de eerste en grootste sociaal-economische experimenten in de Nederlandse geschiedenis. Het Archief Maatschappij van Weldadigheid (1818 - 1847), dat beheerd wordt door het Drents Archief te Assen, is bijzonder rijk aan gegevens en is een belangrijke bron voor diverse publicaties, waaronder Het pauperparadijs door Suzanna Jansen.

Metamorfoze-subsidies
Naast de bovenstaande archieven kregen ook andere projecten Metamorfoze-subsidie, waaronder de volgende:


· Drie Noord-Hollandse archieven conserveren en digitaliseren voor vier eeuwen aan informatie over de inpoldering van Noord-Holland. Samen geven de archieven een totaalbeeld en prachtig overzicht van het ontstaan van de droogmakerijen tot en met het beheer in latere tijd. De betreffende instellingen zijn het Regionaal Archief Alkmaar met de Archieven Polders Zijpe en Schermer (1556 - 1670), het Waterlands Archief in Purmerend met de Archieven Polders Beemster, Purmer en Wijde Wormer (1607-1929) en het Noord-Hollands Archief in Haarlem met het Archief Commissie Droogmaking Haarlemmermeer (1839-1858).


· Honderd jaar geleden bereikte Heike Kamerlingh Onnes als eerste het absolute nulpunt: in 1908 slaagde hij er in helium vloeibaar te maken, wat een enorme doorbraak heeft betekend in het natuur­weten­schappelijk onderzoek. Dit heuglijke moment werd het afgelopen jaar herdacht met verschillende evenementen. Het Archief Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926) is het eerste onderdeel van de collectie Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde die het Museum Boerhaave in Leiden met subsidie van Metamorfoze wil conserveren.


· In 1667 werd Suriname veroverd op de Engelsen door Abraham Crijnssen, die in opdracht van de Staten van Zeeland opereerde. Hierdoor zijn in het archief van de Staten van Zeeland heel veel rekeningen met bijlagen bewaard gebleven, met daarin alle details over het dagelijkse leven in Suriname. Het vormt daarmee een unieke bron over de vroegste geschiedenis van de Nederlandse bemoeienis met Suriname. Metamorfoze heeft subsidie verleend aan het Zeeuws Archief te Middelburg voor de conservering van dit Archief Suriname Staten van Zeeland (1667-1684).


· De kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) heeft veel invloed gehad op de Nederlandse en internationale kunst. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag kan dankzij Metamorfoze een groot gedeelte van het Archief Theo en Nelly van Doesburg (ca. 1910-1935) conserveren. De te conserveren stukken documenteren het werkzame leven van het echtpaar Van Doesburg in woord en beeld, waaronder Theo van Doesburgs vele activiteiten voor tijdschriften als De Stijl en Mécano, de organisatie van de Dada-soirées en andere activiteiten.

Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het programma bindt de strijd aan met verzuring en andere vormen van autonoom papierverval: inktvraat en kopervraat.


---