Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van de heer H.IJ. van der Roest

(ingekomen 3 december 2008 en antwoorden door het college verzonden op 16 december 2008)

Het uitzetten van de VRI installaties op het Neude lijkt een gunstig resultaat te hebben op de doorstroming van verkeer. Echter er bereiken ons steeds meer berichten dat met name rolstoelgebruikers en slechtzienden & blinden problemen hebben met oversteken. Juist omdat precies bij deze voetgangersoversteekplaats de blindegeleidestrook, die langs de busbaan loopt, nu eindigt bij een stoplicht dat niet werkt. Tevens heeft de gemeente in 2007 methode Agenda 22 ingevoerd. Met het invoeren van Agenda 22, wordt op alle beleidterreinen rekening gehouden met mensen die een beperking hebben.

Dit brengt de PvdA tot de volgende vragen aan het college:


1. Is het de wethouder bekend dat er een groep bewoners/bezoekers zoals eerder aangegeven moeite hebben met de (nieuwe aanpassingen van de VRI-installaties op het Neude?

Het is ons bekend dat mensen met een visuele beperking moeite hebben met het oversteken van de twee voetgangersoversteken op de Neude. Wij beschouwen dat eveneens als een knelpunt.


2. Zo ja, welke maatregelen heeft of wil de wethouder nemen om voor hen ook het oversteken op het Neude mogelijk en veilig te houden?

Wij hebben in reactie op deze signalen enkele weken geleden zebramarkeringen aangebracht op de twee betreffende oversteken. De situatie met zebramarkering is onderdeel van de eindevaluatie van het doven van verkeerslichten.


3. Is de wethouder bereid om het probleem met de direct betrokken inwoners en hun belangenverenigingen te bespreken en te zoeken naar een oplossing?

Wethouder de Weger heeft met een direct betrokken, visueel gehandicapte, inwoner de situatie ter plekke besproken. Voorts heeft hij contact met SOLGU (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht) en hen per brief aangegeven dat zij bij de eindevaluatie van de proef op de Neude zullen worden betrokken. Onderdeel van de eindevaluatie is het voorstel om de verkeerslichten definitief te verwijderen of geheel of gedeeltelijk weer in bedrijf te nemen.

---- --