Gemeente Barendrecht

Barendrecht keurt CO2 toetskader goed

BARENDRECHT (dinsdag 16 december 2008) ­ Gisteren heeft de gemeenteraad van Barendrecht unaniem het CO2 toetskader vastgesteld. Dit toetskader is een eigen middel van de gemeente om haar standpunt te bepalen, om scherp te krijgen aan welke voorwaarden het Shell CO2 project moet voldoen om in haar ogen verantwoord doorgang te kunnen laten vinden. In het toetskader worden de volgende onderdelen uitgewerkt: veiligheid, risicoanalyse, geologisch onderzoek, waardeverandering woningbestand, juridische zaken en monitoring.

Gemeentelijk standpunt
Barendrecht heeft in het CO2 project nog geen standpunt ingenomen. Op basis van de antwoorden op de vragen uit het toetskader kan de gemeente zich uitspreken voor of tegen de opslag van CO2 in Barendrecht. Dit zal niet eerder zijn dan april 2009.
Verantwoordelijk wethouder Simon Zuurbier zegt over de mogelijke doorgang van het Shell CO2 project in Barendrecht: 'Onze eerste reactie vorig jaar was: liever niet! Onze bewoners hebben in het kader van infrastructurele projecten als Betuweroute, Vinexlocatie en straks verbreding van de A15 al heel wat voor hun kiezen gehad. Daarnaast moet het project absoluut veilig zijn voor onze inwoners. Dat laten we daarom zelf onderzoeken aan de hand van dit toetskader. Het is zeker nog geen gelopen race. Het gaat wat ons betreft alleen door als is bewezen dat het veilig kan. Daarbij baseren wij ons uitsluitend op feiten en cijfers'.

Verdere procedure tot moment van vergunningverlening Zodra Shell het Milieueffectrapport (MER) en de vergunningaanvraag voor het project in Barendrecht heeft ingediend, zullen de Provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken beoordelen of het MER aanvaardbaar is. Dit houdt in dat wordt gekeken of het MER volledig is.
Eind januari is het MER dan openbaar. Dit wordt aangekondigd in de Staatscourant. Dan start het inspraaktraject. De termijn voor inspraak duurt zes weken, dus tot circa half maart (afhankelijk van datum publicatie in Staatscourant). Voor die tijd kunnen zowel bewoners als gemeente een zienswijze op de vergunningaanvraag van dit project indienen.
Half april wordt dan een advies verwacht van de commissie voor de m.e.r., de commissie die het MER beoordeelt. Deze commissie heeft tussen half maart en half april de tijd om de ingekomen zienswijzen te verwerken en waar nodig in te passen in haar advies. Rond half april verwacht de gemeente ook antwoorden te hebben op vragen uit het toetskader, die niet via het MER beantwoord worden.


---


Noot voor redacties