Gemeente Barendrecht

Voortaan vast tarief voor afvalstoffenheffing in Barendrecht

BARENDRECHT (dinsdag 16 december 2008) ­ Vanaf 2009 verandert er het één en ander op het gebied van huisvuilinzameling. Barendrecht zegt de blauwe vuilniszak vaarwel, inclusief het daarmee samenhangende Diftarsysteem. In de gemeenteraad van 15 december werd hierover gesproken. De raad stemde in met het voorstel voor nieuwe tarieven voor afvalstoffenheffing in 2009. Met de nieuwe tarieven zijn inwoners van Barendrecht straks gemiddeld goedkoper uit dan met het huidige systeem. Verder besloot de raad dat inwoners vanaf 2009 niet meer hoeven te betalen bij het afvalaanbiedstation. Zij kunnen hun grofvuil vanaf het nieuwe jaar gratis wegbrengen naar de Londen 15.

In de prijs van de blauwe vuilniszak zit een bijdrage voor de kosten van de verwerking van huisvuil. Vanaf 2009 vervalt dit en betalen Barendrechters jaarlijks een vast tarief voor afvalstoffenheffing. Dit tarief valt voor veel Barendrechters lager uit dan het huidige systeem met blauwe vuilniszakken. Volgens de vastgestelde tarieven betaalt een eenpersoonshuishouden in 2009 132 euro afvalstoffenheffing. Dit is gemiddeld zo'n 58 euro minder dan nu bij gebruik van één vuilniszak per week. Een huishouden met twee personen betaalt 202 euro per jaar en een groter gezin komt uit op 234 euro. Beide groepen betaalden dit jaar nog 284 euro bij gebruik van twee blauwe zakken per week.

Afval wegbrengen gratis
Vanaf 2009 hoeven inwoners van Barendrecht geen geld meer te betalen aan de poort van het afvalaanbiedstation. Nu het systeem met de blauwe zak stopt, vervalt de noodzaak hiervoor. Tot de invoering van tarieven op het afvalaanbiedstation werd destijds besloten om te voorkomen dat huishoudelijk afval op deze manier goedkoop weggebracht werd. Dit zou ten koste gaan van het gebruik van de gemeentelijke vuilnis-zakken. Vanaf 2009 kunnen bewoners van Barendrecht hun afval gratis inleveren bij het afvalaanbiedstation. Het gebruik van een toegangspas blijft verplicht, zodat alleen inwoners van Barendrecht toegang hebben tot het afvalaanbiedstation.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht