Provincie Antwerpen


Kempens Landschap koopt domein Philips te Grobbendonk

Openbaar bos in de regio met één klap aanzienlijk vergroot


----------
Vzw Kempens Landschap zal het domein Philips te Grobbendonk aankopen, dat besliste de Raad van Bestuur vorige week. Naast de Merode is het verwerven van dit domein van 45 ha de grootste aankoop tot nog toe van de vzw. Andere punten op de agenda waren: een klompen-belevingspad en een fietsenstalling in het domein de Merode, een onderzoek naar de veiligstelling van het Kloosterdomein 'Zusters Franciscanen' te Wuustwezel, het eerste provinciale perimeteroverleg en het studiebureau Soresma als nieuwe donateur.

De Raad van Bestuur van de vzw Kempens Landschap is op 10 december ll. bijeengekomen in Afspanning Den Eik te Laakdal. Een kort overzicht van de agendapunten en beslissingen:

Voor 2008 werd door minister Peeters een budget voorzien van 100.000 euro voor de realisatie van Quick-Win projecten in het domein de Merode. Het doel is een brede waaier van lokale initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot de fundamentele doelstellingen van het plattelandsproject 'de Merode'. De Raad van Bestuur werd op de hoogte gebracht van het behalen van 2 'Quick-Wins' door Kempens Landschap. De maximale subsidie van 3.000 euro per project (maximaal 50% van de projectkost) werd behaald voor de ontwikkeling van een klompen-belevingspad én voor de plaatsing van een fietsenstalling - uitgevoerd in de huisstijl van de Merode - aan Afspanning Den Eik te Laakdal. Aansluitend werd gemeld dat het Klompenmuseum van Den Eik officieel geopend zal worden op 20 december 2008.

De Raad van Bestuur werd op de hoogte gesteld van het door Kempens Landschap lopende onderzoek naar de veiligstelling van het Kloosterdomein 'Zusters Franciscanessen' te Wuustwezel. Gezien de toekomstige verkoop van het ganse domein werd Kempens Landschap aangesproken door de gemeente Wuustwezel om - met respect voor de huidige activiteiten op het domein - een oplossing uit te werken waarbij aan het domein een gemeenschapsfunctie kan gegeven worden. Wordt zeker vervolgd!

De Raad van Bestuur nam een principiële beslissing over de aankoop van domein Philips te Grobbendonk, gelegen tussen de snelweg Antwerpen-Hasselt en de weg Herentals-Nijlen (Liersesteenweg). Kempens Landschap zal overgaan tot de aankoop van het 45ha 08a 55ca grote domein aan de prijs van 970.000 euro. Dit betekent voor Kempens Landschap - naast de gronden De Merode - de grootste aankoop tot nog toe. Gezien openstelling naar de gemeenschap toe behoort tot de hoofddoelstellingen van Kempens Landschap zal met deze aankoop ook het schaarse openbare bos in de regio met één klap aanzienlijk vergroot worden!

Verder werd de Raad van Bestuur op de hoogte gebracht van het eerste provinciale perimeteroverleg dat op 18 december ek. gepland staat. Tijdens dit overleg zullen door de verschillende terreinverwervende organisaties in de provincie Antwerpen concrete afspraken gemaakt worden over de afbakening van aankoopperimeters. Kempens Landschap zal constructief deelnemen aan de vergaderingen, doch vanuit haar profielbeschrijving ook duidelijke verwachtingen meenemen naar het overleg. Wordt vervolgd.

Vzw kempens Landschap mag zich ook verblijden met Studiebureau Soresma uit Antwerpen als nieuwe donateur, waarmee een donateursovereenkomst werd afgesloten van 3 jaar voor 3.000 euro/jaar.

Perscontact:
Voor verdere info kan u steeds terecht bij:
Ph. De Backer, Peredreef 5, 2580 Beerzel/Putte
Tel: 015/22.82.30; Fax: 015/22.82.31
philippe.debacker@skl.provant.be
www.kempenslandschap.be

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Jos Geuens en Ludo Helsen