Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van mevrouw W.P. Peetoom
(ingekomen 16 december 2008)

Inwoners van de Utrecht kunnen de gemeente verzoeken om de in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) opgenomen gegevens niet aan derden ter beschikking te stellen. Bescherming van de privacy, zo heet dat. Stadspartij Leefbaar Utrecht kan melden dat het qua privacy-bescherming wel goed zit bij de gemeente... wellicht iets te goed.

Bij de geboorte van een kind worden de ouders geacht om binnen drie dagen aangifte te doen bij de dienst burgerzaken, waarna de gemeente een aantal instanties informeert over dit feit. Onder deze instanties bevindt zich in elk geval het consultatiebureau van Aveant.

Aveant maakt gedurende het eerste jaar na afloop van een consult een vervolgafspraak. Na 1 jaar echter worden kind en ouders naar huis gestuurd met de mededeling dat de volgende consultafspraak per brief gemeld wordt. En daar gaat het fout, althans bij gezinnen die in het GBA hun privacy hebben laten waarborgen. Tenzij de ouders hier alert op zijn, raken de kinderen uit het zicht van de consultatiebureau's. Zo verdwijnt het toezicht op de ontwikkeling van het kind, ontvangen ouders geen opvoedadviezen meer en worden mogelijk inentingen gemist.

Leefbaar Utrecht maakt zich zorgen over deze gevolgen van de privacy-regelgeving en wil daarom graag opheldering van het college.


1. Is de gemeente bekend met bovengenoemd gevolg van de privacy-bescherming?
2. Voor welke instanties geldt deze 'derden-clausule' uit het GBA?
3. Hoeveel kinderen raken op deze manier voor korte of langere tijd uit het zicht van de consultatiebureau's? Is het college het met Leefbaar Utrecht eens dat in dit geval elk kind er één te veel is?
4. Is het college voornemens maatregelen te nemen die er op gericht zijn om deze kinderen zich zo snel mogelijk bij de consultatiebureau's te melden, bijvoorbeeld door een brief van de gemeente aan alle ouders met derden-clausule in het GBA? Zo nee, waarom niet?
5. Is dit probleem met de voorgenomen overgang van de consultatiebureau's naar de gemeente per 1 januari 2010 voltooid verleden tijd? Zo nee, waarom niet?
6. De derden-clausule wordt o.a. toegezonden aan nieuwe inwoners van de gemeente. Is het mogelijk en wenselijk om hierbij een (eventueel aanvinkbaar) overzicht van de uitgesloten instanties toe te zenden, zodat inwoners een idee krijgen van de rijkweidte van de gevolgen van deze privacy-bescherming?