Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
=================

Achterhoek, gebied van kastelen en tuinen
NIEUW: FRAAIE VOUWKAART MET KASTEEL- EN TUINENTIPS

ACHTERHOEK - Wie 'de Achterhoek' zegt, zegt 'kastelen'. Hier liggen verspreid in het landschap tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk in de vroege of late Middeleeuwen, andere gebouwd als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. Meestal met een indrukwekkend landgoed dat sinds jaar en dag in handen van de familie is. Verschillende kastelen kunnen worden bezocht - in enkele kan ook worden overnacht. Op gebied van tuinen heeft de Achterhoek ook veel schoons te bieden. Stijltuinen, kasteeltuinen, cottagetuinen noem maar op. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft een prachtige vouwkaart uitgebracht waarin de kastelen, landgoederen en tuinen overzichtelijk worden gepresenteerd. Hij is gratis verkrijgbaar bij de VVV's, kastelen en tuinen in de streek, maar kan ook worden besteld via de bijbehorende website www.kastelenentuinen.nl

Kastelen en landgoederen
Veel Achterhoekse kastelen worden nog bewoond door nazaten van baron, graaf of jonkheer. Omdat de kosten van het onderhoud van zo'n landgoed steeds moeilijker zijn op te brengen heeft menigeen ervoor gekozen het beheer van dat bezit over te doen aan een externe partij, zoals Gelders Landschap of Natuurmonumenten. Het kasteel zelf wordt nog vaak particulier bewoond. Het aantal van binnen te bezichtigen huizen is daardoor beperkt. Het landgoed en het erbij behorende wordt vaak wel opengesteld. In de vouwkaart 'Kastelen en Tuinen' worden verschillende landhuizen en landgoederen gepresenteerd met ieder zijn bezoekmogelijkheden en -tijden.

Tuinen
Doordat de Achterhoekse bodem zo vruchtbaar is, heeft men hier prachtige tuinen kunnen ontwikkelen. Niet alleen op of rond de landgoederen waar de Achterhoek zo rijk aan is, maar ook bij boerenhoeves of zelfs in verschillende historische stadskernen. Iedere tuin heeft zijn eigen stijl, variërend van Engelse parktuin tot watertuin en van bostuin tot baroktuin. Tuinen ontworpen door vooraanstaande architecten of juist door de bewoner zelf, met liefde voor het vak, landgoed en voor het omringende landschap.

Concentratie
Met name het dorp Vorden is nationaal bekend vanwege het grote aantal kastelen dat rond het dorp ligt. De bewegwijzerde Achtkastelenfietsroute is niet voor niets een geliefde fietstocht die jaarlijks door vele duizenden fietsers wordt gereden. Vorden maakt deel uit van gemeente Bronckhorst, genoemd naar het historische stadje Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Juist in de gemeente Bronckhorst zie je de Achterhoek op zijn mooist. Bossen, afgewisseld met boomgroepen, her en der boerderijen en op tal van plekken eeuwenoude kastelen. Op veel boerderijen verwijzen de kleuren van de luiken nog steeds naar de wapenkleuren van het landgoed waartoe de boerderijen (oorspronkelijk) behoren.

Vouwkaart en website
Verschillende Achterhoekse kastelen en tuinen zijn voor bezoekers opengesteld. Welke dat zijn is te lezen op de vouwkaart 'Kastelen & Tuinen'. De kaart kent overigens twee taalversies: een Nederlandse en een Duitse. Er is bovendien een tweetalige website, waar nog meer informatie plus filmpjes van diverse kastelen en tuinen op zijn te zien. Kijk daarvoor op www.kastelenentuinen.nl. Op deze website kan genoemde vouwkaart ook worden besteld. Telefonisch bestellen kan ook. Bel ervoor met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, (0575) 51 93 30.

Zutphen, 16 december 2008
EOA/ea



Ingezonden persbericht