Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 16 december 2008

Forum Amsterdam: Het geheim van...
Amsterdamse ondernemende persoonlijkheden presenteren hun visie op de toekomst van Amsterdam

Tijdens Forum Amsterdam: Het geheim van... op 14 december jl. in Felix Meritis hebben ondernemende persoonlijkheden uit de culturele sector en het bedrijfsleven hun visie gegeven op de toekomst van Amsterdam. Centrale vraag was: Wat is de kracht van Amsterdam en wat kan u de stad bieden? Staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken nam aan het eind van de dag de uitkomsten in ontvangstvan Frank de Grave (voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit). Tevens gaf hij een lezing over de kracht van kosmopolitische en cultureel pluriforme steden als New York en Amsterdam in aanloop op de viering 'NY400' in 2009.

Het geheim van... Peter Stuyvesant: Amsterdam - New York Frans Timmermans ging in zijn toespraak Het geheim van... Peter Stuyvesant in op de relatie tussen Amsterdam en New York. Beide steden zijn gebouwd met hetzelfde DNA. In reactie op de ontvangst van de uitkomsten van Forum Amsterdam prees hij Amsterdam als één van de weinige in wezen echt kosmopolitische steden in de wereld. Door deze uniciteit is Amsterdam verbonden met New York. Het verschil tussen beide steden is dat er in Nederland nooit een echt collectief burgerschap is ontstaan. In Nederland is volgens Timmermans nog een lange weg te gaan in de zoektocht naar 'belonging': 'waar hoor ik bij'.

Uitkomsten en aanbevelingen
Volgens David Endt (teammanager Ajax) wordt het voor Ajax tijd om zijn maatschappelijke status te erkennen en uit zijn core business te treden. Er moet meer aandacht komen voor jong talent. Dit moet gepaard gaan met verjonging en verkleuring in de organisatie en de opheffing van gender eenzijdigheid.

Architect Jan Benthem (oprichter Benthem Crouwel) vindt dat Amsterdam niet af is en dat vooral nooit mag worden. Amsterdam moet meer het water in de stad benutten, zowel visueel als functioneel. Het vernieuwde Centraal Station moet de toegangspoort worden van Amsterdam en de binnenstad moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Belangrijk vindt hij ook de verdichting van de stad, zodat buitenwijken verbonden blijven met de rest van de stad.

Haig Balian (directeur Artis) vindt dat de natuur een kernwaarde is die onmisbaar is in de stad en een enorme invloed heeft op het sociale leven. Artis ziet het als taak natuur en cultuur en heden en verleden met elkaar te verbinden en inzichtelijk te maken voor alle Amsterdammers.

Sarriel Taus (oprichter Fifteen) meent dat je gebruik moet maken van de energie die er is en de passie in mensen wakker maken. Bij het werken met kansarme jongeren is het belangrijk ze in hun waarde te laten; dat is de enige manier om mensen te motiveren.

Rob Wagemans (oprichter Concrete) ziet kansen voor de compacte stad gedachte; een stad waar op korte afstand van elkaar gewerkt, gewoond en gerecreëerd wordt. De overheid zou meer de kleine ondernemers moeten steunen, want die maken de stad deels aantrekkelijker.

Liselotte de Koning (directeur Rode Kruis Amsterdam) vindt dat mensen niet teveel aan het handje moeten worden genomen. Het geheim van hulp is niet alleen maar geven; mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Zij ziet een rol weggelegd voor het bedrijfsleven en voor vrijwilligers, die fungeren als coach en als ambassadeur.

Roberto Payer (general manager Hilton Hotel Amsterdam) wil in Amsterdam een meer Rotterdamse mentaliteit stimuleren: meer openheid, ruimte voor experiment en durven doen. Volgens hem versterken de combinatie van cultuur en economie de positie van de stad wat betreft marketing en communicatie.

Kai Pattipilohy en Eline Geursen (Diversion) en merkstrateeg Ingmar de Lange (Mountview) presenteerden een plan om het dichtslibben van de stad tegen te gaan. Hun aanbevelingen zijn: meer gebruik van het water in de stad voor vervoer, stimuleer het gebruik van de fiets, iedereen heeft recht op een auto met chauffeur en maak het openbaar vervoer luxer en gratis.

Voor de uitgebreide presentatie van de uitkomsten zie het videoverslag op: www.felix.meritis.nl

Forum Amsterdam: Het geheim van... - jaarlijkse ontmoetingsplaats voor cultuur, business, jong talent en innovatie - werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank Amsterdam en Omstreken.

Einde persbericht

----------