Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond laat tekenen cao voortgezet onderwijs van leden afhangen

Utrecht 16 december - De Algemene Onderwijsbond beschouwt het eindresultaat van de cao voortgezet onderwijs nog niet als een akkoord. "Ik wil de tekst eerst aan onze leden voorleggen, leden die voor een beter akkoord hebben dan dit gestaakt", aldus AOb-onderhandelaar Ton Rolvink. Hij heeft op twee punten grote moeite met de tekst die door andere bonden wel is ondertekend. "Wij willen dat de afgesproken werkdrukverlaging een collectief recht is, terwijl in dit akkoord met een trekkingsrecht de werkgevers nog steeds grote invloed kunnen uitoefenen op hoe individueel de uren worden ingevuld." Daarnaast heeft hij bezwaar tegen de verschillende behandeling van docenten en ondersteunend personeel. "Leraren kunnen hun werkdrukafspraken verzilveren en omzetten in een hoger loon, een keuze die de eveneens zwaar belaste oop'ers niet hebben."

Rolvink zal daarom het voorstel dat vandaag op tafel kwam neutraal aan de leden voorleggen. "Zij beslissen of het voorstel wordt goedgekeurd en voldoende vooruitgang bevat." Al twee jaar wordt gesproken over een nieuwe cao voortgezet onderwijs waarbij het in het afgelopen najaar tot een harde confrontatie kwam over de werkdrukafspraken. De werkgeversorganisatie VO-Raad had eerst een acceptabel voorstel op tafel gelegd, maar trok dit plotsklaps in na een akkoord met de bonden. In dat voorstel zou iedere leraar 3 procent minder lessen hoeven te geven, tijd die vrijkwam voor kwaliteitsverbetering. Daarnaast zouden starters één dag per week vrijgesteld worden van lessen om zich in te werken. Na het verwerpen van hun eigen voorstellen kwam de VO-Raad met een veel slechter bod. De werkdrukvermindering werd geen collectief recht maar een individuele afspraak. In plaats van 3 procent zou slechts 20 uur werkdrukvermindering plaatsvinden. De inwerktijd voor starters zou nog maar een halve dag per week zijn. Voor de AOb, Abvakabo FNV en de CNV Onderwijs was dat veel slechtere voorstel aanleiding de leden op te roepen tot een staking. De voorstellen die vandaag na de druk van de staking op tafel kwamen zien er iets gunstiger uit. Starters hebben weer een hele dag per week inwerktijd gekregen. In plaats van 20 krijgen leraren 24 uur 'trekkingsrecht' om hun werkdruk te verminderen. Zij mogen dat ook omzetten in meer loon. Deze maatregel wordt in 2010 geëvalueerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. In het voorstel krijgen oop'ers wel een werkdrukgesprek gevolgd door een plan van aanpak om hun taken te verlichten. Voor CNV Onderwijs en CMHF waren die veranderingen voldoende om nu al voor het akkoord te tekenen. "Maar voor ons ligt het principieel", aldus Rolvink. "Wij kunnen niet staken voor een in de cao verankerd recht op een lagere werkdruk en daarna onze leden koeltjes voorleggen dat het gaat om een trekkingsrecht, ook al komt dat er praktisch gezien wel in de buurt. Dan vind ik dat het aan de leden is om nu ja of nee tegen dit voorstel te zeggen. Als onze leden het voorstel afwijzen zijn wij ons er van bewust dat we dan tot en met het einde van deze cao aan de zijlijn staan. Dat betekent dat wij bij verdere uitwerkingen of lokale cao-afspraken geen invloed hebben. Afwijzen betekent ook dat we dan van de leden verwachten dat ze bereid zijn tot verdere acties. Maar dat is de prijs die je dan voor een principiële stellingname moet betalen."

Los van de werkdrukafspraken was er wel overeenstemming over de salarisparagraaf. Daarbij gaat het om een loonsverhoging van 3 procent met terugwerkende kracht tot 1 juli 2008. Omdat de verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 % niet meer doorgevoerd kan worden per december 2008 wordt deze opgeschoven naar februari 2009 en extra verhoogd met o,2 %. Op 1 oktober 2009 is een volgende verhoging met 3 % en wordt de eindejaarsuitkering in 2009 structureel verhoogd met 1 %. Samen is dat in twee jaar 7,2 %. Voor ondersteunend personeel, dat een extra eindejaarsuitkering krijgt, loopt het voordeel in de salarisparagraaf verder op.

Meer informatie Robert Sikkes - coördinator communicatie AOb - 06-12967847