Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderhandelaarsakkoord CAO-VO:
Betaalbare cao met en individueel recht op werkdrukverlaging

Utrecht, 16 december 2008 - De VO-raad, CNV Onderwijs en CMHF hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO VO 2008-2010. Het akkoord behelst een marktconforme salarisverhoging van 6% en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1% (van 5,6 naar 6,6 procent). Daarnaast krijgen alle docenten een individueel recht op werkdrukverlaging. De werkdrukverlaging geldt voor zowel fulltime als voor parttime docenten.

Rob Kraakman, voorzitter cao-delegatie VO-raad: "Wij zijn zeer tevreden met dit onderhandelaarsakkoord, aangezien het betaalbaar is. Dat is belangrijk voor de werkgevers. Daarnaast kan elke docent naar eigen inzicht zijn werkdruk verlagen. Dit is de beste manier om de werkdruk te verlagen, omdat elke docent zelf kan aangeven welke taken te belastend zijn en welke taken hij daarvoor in de plaats wil doen. Dat kan dus gaan om meer of minder lessen, maar ook om mentoruren of surveilleren. Docenten gaan niet minder werken, maar kunnen belastende taken vervangen door minder belastende taken."

Voor de individuele werkdrukverlaging zijn 24 klokuren per jaar beschikbaar. Docenten kunnen er ook voor kiezen om het individueel recht van 24 klokuren om te zetten in uitbetaling. Startende docenten krijgen recht op extra uren voor begeleiding en voorbereiding. Zij zullen daardoor 20% minder voor de klas staan. Alle afspraken gelden na rato voor parttime docenten.

De VO-raad zal het akkoord in januari met een positief advies voorleggen aan de leden. Ook CNV Onderwijs en CMHF leggen het akkoord met een positief advies voor aan de achterban. De AOb heeft het onderhandelaarsakkoord niet ondertekend en legt het resultaat neutraal voor aan de leden. Kraakman: "Zeer spijtig, aangezien het onderhandelaarsakkoord goede elementen bevat voor zowel werknemers als werkgevers."

Ondersteunend personeel
Voor onderwijs ondersteunend personeel (oop) zijn een aantal extra maatregelen afgesproken, zoals het recht op extra scholing. Het oop ontvangt minimaal een loonsverhoging die gelijk is aan die van het maximum van schaal 4. Verder ontvangt ondersteunend personeel tot en met schaal 8 een verhoging van de extra eindejaarsuitkering van 150 euro.

//////////////////

EINDE BERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort: 06-12851704

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Hoofd afdeling Communicatie

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M 06 12 85 17 04

IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.