Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Wethouder Kragt geeft startsein schaatsdoop in Den Helder

'Inburgeren met vallen en opstaan '

Den Helder, 16 december 2008 - 'Bij inburgeren horen ook de oer-Hollandse fenomenen, dus waar kun je beter inburgeren dan op een ijsbaan.' Die gedachte zorgde ervoor dat vandaag 6 inburgeringscursisten hun 'schaatsdoop' kregen. De 6 cursisten, die hun inburgeringscursus bij Agens volgen, lopen stage bij de ijsbaan als gastheer/gastvrouw. Kees-Jan Tuin, voorzitter van de ijsbaan, vond dat naast een taalstage een inburgering niet 'echt' was zonder een 'schaatsdoop'. De 6 cursisten bonden vandaag dan ook de schaatsen onder voor hun eerste rondje op het ijs. Inburgeren gaat met vallen en opstaan en dat gold vandaag letterlijk.

'Inburgeren is een belangrijke stap om volwaardig mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving. In Den Helder wordt daarom, naast taal en kennis over onze maatschappij, ook geïnvesteerd in stages en werk voor mensen die een inburgeringstraject volgen,' aldus Wethouder Kragt. Henny Kuijt, inburgeringscoach bij Agens geeft aan: 'Het enthousiasme onder de cursisten is groot. Velen hebben lang in de asielzoekerscentra gezeten, voordat ze soms na jaren duidelijkheid hadden of ze mochten blijven. Nu ze hun verblijfsvergunning hebben, grijpen ze dit met beide handen aan. Het was dan ook niet moeilijk om 6 kandidaten voor deze functies te krijgen. Ze waren direct enthousiast, want met een stage hoor je er al echt bij en dat is wat de cursisten graag willen. Een eigen rol in de samenleving en zelf hun geld verdienen.'

Dat inburgeren en een vreemde taal leren met vallen en opstaan gebeurt, was vandaag letterlijk duidelijk. Akbar Ghafori (42, Afghanistan) lacht breeduit: 'Schaatsen is echt moeilijk, maar heel erg leuk!' Ook Kathy Charles (40, Nigeria) geniet: 'Het lijkt zo makkelijk als je al die kinderen ziet schaatsen, maar het is best nog lastig. Ben al trots dat ik dit rondje geschaatst heb, maar ik ga zeker nog meer oefenen.'

Wet Inburgering
Op 1 januari 2007 is de nieuwe Wet Inburgering ingegaan. Een verplichting van deze wet is onder andere de inburgeringcursus voor nieuwe Nederlanders. Een onderdeel van de inburgeringscursus is het volgen van een taalstage. Je leert een nieuwe taal het beste in de praktijk. De cursisten wonen allen in Den Helder en komen oorspronkelijk uit Sri Lanka, Afghanistan, Nigeria, Turkije en Armenië.

Fotobijschrift:
Inburgeren in Nederland: muts op, shawl om, stoel mee en schaatsen onder Kathy Charles Nigeria

Over Agens
Agens is gespecialiseerd in re-integratie van mensen die om wat voor reden dan ook een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Inburgering is daarbij, naast o.a. bijstand, werkloosheid en Wajong, een van onze specialisaties. Wij willen dat iedereen in de maatschappij meedoet en meetelt op zijn of haar niveau. Iedere klant krijgt een op maat ingericht traject waardoor een arbeidsplek of andersoortige participatie in de maatschappij een vitaal en duurzaam karakter krijgt.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht