D66

Mediawet houdt verzuiling in stand

16 december 2008

D66-Eerste Kamerlid Gerard Schouw vindt het onwenselijk dat zowel de publieke netten als de publieke omroepen zich als sterk merk willen profileren. De nieuwe mediawet die deze week in de Eerste Kamer wordt behandeld, maakt geen einde aan deze gespletenheid van de publieke omroep. "Wanneer wordt die omroepverzuiling opgeruimd?", zo vraagt de sociaal-liberaal zich af.

Belastingbetaler

Het huidige Nederlandse stelsel is in de ogen van Schouw vreemd: "De belastingbetaler betaalt flink voor iets wat hij of zij krijgt voorgeschoteld, maar waarover diezelfde betaler weinig of niets te zeggen heeft. Dat hebben alleen de leden van omroepverenigingen." Schouw geeft de voorkeur aan een BBC-achtig model.

Parlementaire behandeling

De D66-senator pleit ook voor een evaluatie aan het eind van een televisieseizoen: "Zo'n ex-post rapport - met inbegrip van het rapport van de NOS ombudsman - zou parlementair besproken kunnen worden", aldus Schouw. Op die manier zouden politici gehoord kunnen worden. Schouw: "Hoewel er geen sprake is van censuur, hoort men politici vaak klagen over uitzendingen die normen van fatsoen met voeten zouden treden."

Topinkomens

Tot slot wijst Schouw nog op de topinkomens. "Wil de publieke omroep ook echt van en voor het publiek zijn, dan zijn financiële plafonds noodzakelijk. Het is niet uit te leggen waarom bestuurders in de semi-publieke sector zoveel verdienen", aldus de D66-senator.

Lees hier de gehele bijdrage van senator Gerard Schouw.