Port of Rotterdam

Academie van bouwkunst naar RDM-terrein

16-12-2008

De Academie van Bouwkunst Rotterdam verhuist komende zomer van de G.J. de Jonghweg 4-6 naar het voormalig hoofdkantoor van de RDM, Droogdok 17 te Heijplaat. De opleiding behoort tot de Hogeschool Rotterdam en verzorgt aan 170 studenten Masteropleidingen tot architect en stedenbouwkundige.

De verhuizing past in het grootstedelijk project Stadshavens. Hierin herontwikkelen het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam gezamenlijk een viertal oude havengebieden nabij de stad: Waal-Eemhavengebied, Rijn-Maashaven, Merwehaven/Vierhavensgebied en RDM Heijplaat. Het gaat om de versterking van de economische structuur van de haven en het verbeteren van het woonklimaat in Rotterdam.

Start Academisch jaar
Met de verhuizing gaat een lang gekoesterde wens van de Academie van Bouwkunst om een eigen plek te hebben eindelijk in vervulling. De Academie opent officieel haar deuren op RDM in week 35 van 2009, tevens de start van het Academisch jaar. Op de eerste en tweede verdieping van het voormalige hoofdkantoor van RDM en het aangrenzende poortgebouw zal de Academie zich vestigen. De nieuwe locatie biedt een experimenteer- en pioniersruimte en geeft de Academiegemeenschap de mogelijkheid de onderwijscultuur op een eigenzinnige manier te ontwikkelen. De Academie organiseerde de afgelopen jaren al de internationale Summer School op het RDM-terrein.

Research, Design, Manufacturing
RDM Innovation Dock is de nieuwe naam voor de voormalige scheepswerf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Onder het motto Research, Design and Manufacturing wordt deze hal ontwikkeld tot een vestigingslocatie en broedplaats voor de innovatieve maakindustrie. In de monumentale hal van 23.000 m² zijn vanaf 2009 technische opleidingen van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College gevestigd. Daarnaast komt er ruim 12.000m² beschikbaar voor bedrijven die een kennisrelatie willen aangaan met de onderwijsinstellingen. In de hal, maar ook daarbuiten, is volop ruimte voor experiment en interactie. De hal vormt de spil van de RDM Campus waarvan ook het voormalige hoofdkantoor van RDM, Droogdok 17 en de Dokhaven deel uit maken. Inmiddels hebben circa twintig bedrijven zich aangemeld om aan het project deel te nemen.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.