Ministerie van Defensie

Marine gastheer Ronde Tafel Conferentie

16 december 2008, 15.42 uur

Koninklijke Marine gastheer Ronde Tafel Conferentie De Ronde Tafel Conferentie, over staatkundige vernieuwing, werd gisteren wegens een bommelding en een aantal demonstraties verplaatst van het World Trade Center (WTC) naar Marinebasis Parera op Curaçao.

Marinebescherming
De basis was al als alternatieve vergaderlocatie ingericht. Voor het geval de Ronde Tafel Conferentie door externe omstandigheden niet kon plaatsvinden in het WTC. De beveiliging van de basis was in handen van 50 mariniers van de 31e Infanteriecompagnie, de bootgroep Curaçao, ondersteund door personeel van het Marine Beveiligingskorps en van de Koninklijke Marechaussee. Twee super-RHIB's (zeer snelle vaartuigen) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba patrouilleerden op het water rondom Marinebasis Parera. De AS-355 helikopter van de kustwacht stond op HATO standby voor eventuele inzet. Daarnaast zette de Logistieke Dienst Verzorging van Marinebasis Parera alle zeilen bij om de delegatie, het beveiligingspersoneel en de media te faciliteren.

Marine redt Ronde Tafel Conferentie

Historische veranderingen
Deze Ronde Tafel Conferentie wordt gezien als de vooravond van grote en historische veranderingen. Het levert de bouwtekening op voor een nieuw koninkrijk met vier landen en drie bijzondere gemeenten. Alle benodigde wetgeving lag bij deze conferentie ter toetsing op tafel. Aan de RTC nemen 170 delegatieleden deel van alle landen van het Koninkrijk. Vanuit Nederland waren minister-president Balkenende als voorzitter, de ministers Ter Horst en Hirsch Ballin, alsmede staatssecretaris Bijleveld aanwezig.