Onderwijsbond CNV



16 december 2008

Nieuwe regeling onderwijstijd kan bijdragen aan vermindering werkdruk

Categorie: Voortgezet onderwijs, Nieuws CNV Onderwijs

CNV Onderwijs is positief over de suggestie van de Commissie Onderwijstijd om in het voortgezet onderwijs het aantal klokuren vast te stellen op 1000 uur. CNV Onderwijs was aanvankelijk voorstander van een bandbreedte. Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs constateert dat er in dit voorstel `in combinatie met het spreiden van de lesgevende taken over 37 en halve week, sprake is van het terugdringen van de werkdruk van leraren en ondersteunend personeel.'

Michel Rog: `Op deze wijze ontstaat er meer ruimte voor andere taken zoals de voorbereiding van het nieuwe en de afronding van het oude schooljaar.'
CNV Onderwijs stemt verder in met de rol die leerlingen en ouders krijgen bij de kwalitatieve invulling van de wettelijke urennorm. `Op die manier kan veel maatschappelijke onrust over vrije dagen voor rapportenvergaderingen en/of scholing worden voorkomen,' aldus Michel Rog.

De suggestie om een week van de zomervakantie van leraren af te halen, zodat de uren over meer lesdagen verspreid kunnen worden, acht CNV Onderwijs `ondoordacht en overbodig. Wanneer 38 weken van 23 lessen voor leraren werkelijkheid worden, is er voldoende tijd over om andere niet-lesgevende taken uit te kunnen voeren,' aldus Rog.

Bovendien stelt CNV Onderwijs vast dat deze arbeidsvoorwaardelijke aspecten onderdeel uitmaken van het arbeidsvoorwaardelijk overleg tussen werkgevers en werknemers in het onderwijs.


---