Grote verschillen tussen mannen en vrouwen bij illegale migratie

20/11/2008 13:52

Amsterdam University Press

Een scherpzinnige studie combineert twee op zichzelf staande onderwerpen in het publieke en politieke debat over migratie. Op woensdag 17 december neemt mevrouw mr. Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie, het eerste exemplaar van Illegal Migration and Gender in a Global and Historical Perspective in ontvangst.

In het huidige publieke en politieke debat over migratie staan twee onderwerpen centraal: illegale migratie en de verschillen tussen mannen en vrouwen binnen migratie. Illegal Migration and Gender in a Global and Historical Perspective combineert deze twee onderwerpen en beschrijft en verklaart illegaliteit van migranten vanuit een genderperspectief. Dit onderzoek naar illegale migratie maakt duidelijk hoe mechanismen van in- en uitsluiting voor mannen en vrouwen verschillend kunnen werken en hoe de positie voor en na migratie van invloed is op het migratieproces van mannen en vrouwen. De keuze om illegaal te migreren en illegaal in land te blijven moet gezien worden in het licht van de mogelijkheden en beperkingen in het land van herkomst en het land van bestemming. Beleidsmakers zien wel verschillen tussen mannen en vrouwen in (illegale) migratie, maar in het politieke discours leidt dat tot een gesimplificeerde stelling: vrouwen zijn in gevaar en mannen vormen een gevaar. Dit wordt gebruikt om een restrictieve politiek te verdedigen, maar de werkelijkheid is aanzienlijk genuanceerder.

Illegal Migration and Gender in a Global and Historical Perspective heeft betrekking op een lange periode (19de en 20ste eeuw) en een groot geografisch gebied (Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Mexico, Maleisië, het Midden Oosten, de Hoorn van Afrika, de voormalige Sovjet Unie en Pakistan).

Presentatie 17 december 2008

Op woensdag 17 december om 17:00 uur neemt mevrouw mr. Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie, het eerste exemplaar in ontvangst, in het restaurant van het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden (Steenschuur 25 Leiden). Belangstellenden worden vriendelijke verzocht zich vooraf aan te melden. Voor aanmeldingen, meer informatie of een recensie-exemplaar neemt u contact op met Ebisse Rouw van de afdeling marketing van Amsterdam University Press: T: 020 530 71 87 of e.rouw@aup.nl

De redactie

Marlou Schrover is Universitair Hoofddocent Sociale Geschiedenis, Joanne van der Leun is hoogleraar Criminologie, Leo Lucassen is hoogleraar Sociale Geschiedenis en Chris Quispel is onderzoeker Sociale Geschiedenis, allen aan de Universiteit Leiden.

Technische gegevens

Amsterdam University Press, IMISCOE Research Series, ISBN 978 90 8964 047 5, 17 december 2008, paperback, 15,6cm x 23,4cm, 196 pagina's

Bestellen:

Illegal Migration and Gender in a Global and Historical Perspective / druk 1
Illegal Migration and Gender in a Global and Historical Perspective / druk 1
-