VU medisch centrum

Afscheidssymposium Ada van Iperen

De ontwikkeling van 10 jaar diabeteszorg

4 december 2008

Niet iets van alle dagen, een speciaal afscheidssymposium voor een verpleegkundige. Op 17 december zal Ada van Iperen, verpleegkundig consulent diabetes en pionier in deze speciale vorm van zorg, de laatste voordracht op het speciaal voor haar georganiseerde symposium 'De ontwikkeling van (nog) 10 jaar diabeteszorg' op zich nemen.

Ada van Iperen heeft binnen VUmc in de loop der jaren een centrale rol vervuld in de veranderende werkzaamheden van de diabetesverpleegkundige. De combinatie van uitleg over de ziekte, de behandeling en instructie van materialen was in beginsel de kern van het professioneel handelen van de diabetesverpleegkundigen.

De rol van de diabetesverpleegkundige is inmiddels verschoven. Motiveren en begeleiden in gedragsverandering zijn sleutelwoorden in de hedendaagse diabeteszorg. Psychosociale hulp aan mensen met diabetes is al haast net zo gewoon als hulp van bijvoorbeeld een revalidatiearts. De diabetesverpleegkundige signaleert de behoeften en zorgen, stelt deze centraal. Opent deuren, laat mogelijkheden zien, wijst de weg in het doolhof van hulpverlening. In het afscheidssymposium wordt de veranderende rol van de diabetesverpleegkundige besproken middels een variatie aan presentaties.

Ada van Iperen begon de A-opleiding tot verpleegkundige op 8 mei 1968 in het Gemeenteziekenhuis in Den Haag. Vanaf 1975 werkt ze in VUmc. Eerst als eerste verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Daarna als hoofdverpleegkundig op klasse afdeling 4 West heelkunde en op poli inwendige en cardiologie. Na de opleiding tot diabetesverpleegkundige in 1990 heeft zij meegeholpen de diabetespoli verder te ontwikkelen.

Meer informatie over het symposium 'De ontwikkeling van (nog) 10 jaar diabeteszorg' op 17 december: www.vumc.nl/ diabeteszorg. bron: Verpleegkundekatern