Gemeente Helmond


Brochure milieu, afval, riolering, honden

Nieuw vormgegeven Milieuwijzer op 17 december huis-aan-huis verspreid. Met alle info voor het netjes houden van Helmond op een rij.

De Milieuwijzer 2009 wordt samen met weekblad De Trompetter huis-aan-huis in heel Helmond bezorgd. De Milieuwijzer is de opvolger van de Helmond schoon-brochures die voorgaande jaren zijn verspreid. De Milieuwijzer is op een nieuwe, frisse en toegankelijke manier vormgegeven.

Informatie over leefbaarheid stad

In de Milieuwijzer kunnen Helmonders relevante informatie vinden over het leefbaar houden van de stad, voor nu en voor de toekomst. De onderwerpen zijn: schone en nette stad, water en riool, beter klimaat, honden en huisvuil. Onderwerpen die elke Helmonder aangaan. Er staat in wat de gemeente doet, maar ook wat burgers zelf kunnen en moeten doen. Klik hier voor de Milieuwijzer 2009 (pdf, 3mb).

Afval scheiden belangrijk

Het is niet de bedoeling dat alle afval op een grote hoop terechtkomt. Het is voor het milieu beter om bepaalde afvalsoorten -zoals klein chemisch afval, asbest, grof afval, glas en papier- apart in te zamelen én te verwerken. Dit is ook nog eens goedkoper voor de gemeente en dus ook voor de Helmonders. In de brochure staat beschreven waar en hoe Helmonders hun afval moeten aanbieden.

Huishoudelijk afval in grijze en groene bak

Huishoudelijk afval dient in de containers gedaan te worden die elk huishouden ter beschikking heeft. Groente-, fruit- en tuin (gft-)afval moet in de groene bak en het overige huishoudelijke afval in de grijze container. In de oneven weken worden de grijze containers op de vaste inzameldag in de betreffende wijken geleegd. In de even weken is het de beurt aan de groene container. In de brochure staat een kaart met de wijkindeling met bijhorende inzameldagen. Het ophaalschema is hetzelfde als in 2008.

Overige informatie Milieuwijzer

Verder staat er in de brochure informatie over afval dat niet in de container moet, zoals oud papier, klein chemisch afval en bouwpuin. Andere onderwerpen zijn: de dos en donts voor het gebruik van het riool, de hondenregels en uitlaatterreinen, tips voor een beter klimaat én de regels die ervoor moeten zorgen dat Helmond schoon blijft. Ook is er een hoofdstuk opgenomen over de bestrijding van zwerfafval, graffiti en het wildplakken van posters en stickers.

Brochure niet ontvangen?

Aangezien het belangrijke overheidsinformatie betreft wordt de brochure ook bezorgd bij adressen met een Nee-Nee-sticker. Helmonders die het boekwerkje niet ontvangen hebben kunnen bellen met Klanteninformatie van de gemeente, tel. 0492 587777 of mailen naar gemeente@helmond.nl. De gehele brochure en de afzonderlijke onderwerpen zijn ook te vinden op www.helmond.nl onder Woonomgeving.