VU medisch centrum

Promotie: D. Stoffers, 'Cognitieve stoornissen bij de ziekte van Parkinson'

17 december 2008 | Promotie

promotoren: prof.dr. E.Ch. Wolters prof.dr. C.J. Stam

Uit het onderzoek van promovendus Diederick Stoffers blijkt dat reeds in de vroegste, onbehandelde stadia van de Ziekte van Parkinson (ZvP) cognitieve stoornissen kunnen worden aangetoond. Vroegtijdige opsporing van patiënten met een verhoogd risico op het ontstaan van dementie zou kunnen leiden tot een vroege en effectievere behandeling.

De ziekte van Parkinson (ZvP) is een chronische, langzaam progressieve hersenaandoening, die gepaard gaat met een karakteristieke stoornis van het bewegen en zich over het algemeen openbaart na het veertigste levensjaar. Naast de bewegingsstoornis zijn subtiele stoornissen in het denken (cognitie) een veel voorkomend symptoom. Bij meer dan de helft van de patiënten ontstaat uiteindelijk een dementie. Er is nog veel onbekend over de onderliggende oorzaken van deze cognitieve stoornissen en de voorspellende waarde voor het later ontstaan van een dementie.
Stoffers deed onderzoek naar het vóórkomen van cognitieve stoornissen in de vroegste klinische stadia van de ZvP en de hieraan ten grondslag liggende ziektemechanismen. Hij nam verschillende cognitieve testen en controles af bij Parkinson patiënten en maakte registraties van hun hersenactiviteit door middel van magneto-encefalografie (MEG), een techniek die veel overeenkomsten vertoont met het klassieke hersenfilmpje oftewel elektro-encefalografie (EEG). Uit zijn onderzoek blijkt dat al in de vroegste, onbehandelde stadia van de ZvP cognitieve stoornissen kunnen worden aangetoond. Deze stoornissen lijken samen te hangen met karakteristieke veranderingen in de communicatie tussen en binnen specifieke populaties hersencellen. De toegenomen kennis van de mechanismen die ten grondslag liggen aan cognitieve stoornissen bij de ZvP kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het onderzoek van Stoffers wordt voortgezet in een longitudinale studie die voorspellers voor het later ontstaan van dementie in patiënten met de ZvP zou moeten opleveren. Datum : 17 december 2008
Tijd : 13:45 tot 14:45
Locatie : Aula