Massademonstratie in Straatsburg tegen 60-urige werkweek

15/12/2008 17:33

FNV Vakcentrale

Vakbonden uit heel Europa - waaronder een FNV delegatie - demonstreren morgen in Straatsburg tegen versoepeling van de arbeidstijdenregeling. Het Europees Vakverbond rekent op 10.000 man. Voorafgaand aan de demonstratie ontbijt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV vakcentrale, met 12 Nederlandse Europarlementariƫrs om te praten over dit dossier.

Op het spel staat versoepeling van de arbeidstijden. Werknemers zouden gedwongen kunnen worden 60 uur per week te werken.

Het voltallig Europees parlement stemt woensdag 17 december in Straatsburg over de herziening van de arbeidstijdenregeling. Als minister Donner en zijn Europese collega's van Sociale Zaken hun zin krijgen, kunnen landen afwijken van de maximale wekelijkse arbeidstijd van 48 uur.

De FNV vindt dat de werknemers te weinig beschermd worden in de nieuwe richtlijn. In principe moeten werknemers hun werkgever toestemming geven voor langer werken. In de praktijk stelt deze ''vrijwillige basis'' niets voor. Zeker niet in deze tijden van economische teruggang. Werknemers durven niet snel nee te zeggen tegen de baas uit angst voor ontslag of om niet te worden aangenomen.

Agnes Jongerius: ''Wij willen niet terugkeren naar de vorige eeuw. Vooral in tijden van dreigende recessie en stijgende werkloosheid hebben werknemers behoefte aan fatsoenlijke arbeidsnormen en respect voor fundamentele arbeidsrechten.''