De Haagse Hogeschool

Academie voor Sportstudies reikt unieke eerste diplomaâs uit

Op woensdag 17 december worden de eerste diplomaâs uitgereikt van twee, sinds kort landelijk erkende opleidingen voor het klimonderwijs: de opleiding tot Sportklimbegeleider Onderwijs (SKBO) en Sportkliminstructeur Indoor Toprope (SKI-IT). Peter Grobbée, hoofd Sport van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) reikt deze eerste diplomaâs uit aan studenten van de Academie voor Sportstudies van De Haagse Hogeschool.

Sportklimmen is nog een jonge sport. Het ontstond wereldwijd in de jaren 70 van de vorige eeuw en in Nederland pas na 1980. Met de opkomst van klimwanden eind jaren 80, werd op steeds meer scholen aan klimmen gedaan. Vooral toen in 1995 sportklimmen in de eindtermen voor het voortgezet onderwijs werd opgenomen. Tot voor kort was er geen erkende opleiding voor docenten lichamelijke opvoeding als het gaat om het verzorgen van klimlessen.

Uitgangspunt van de SKBO opleiding is een gedegen basis te leggen voor veilig en attractief klimonderwijs in de lichamelijke opvoeding. Alle deelnemers doen zowel een praktijk als een theorietoets. Het diploma geldt alleen in combinatie met een ALO diploma en is uitsluitend geldig in de lichamelijke opvoeding. De inhoud van de SKBO behandelt veel meer dan het zekeren en omhoog klimmen. Er wordt kennis gemaakt met een breed scala aan attractieve spel- en bouldervormen en natuurlijk staan didactiek en veiligheid rondom de klimlessen centraal.

De opleiding tot SKI-IT is een verdieping die door een kleine groep studenten is gevolgd. In dit traject wordt meer gevergd van de eigen klimvaardigheid van de deelnemers. Na een stage en het uitvoeren van een aantal opdrachten, wordt een proeve van bekwaamheid gedaan. Deze omvat een portfolio assessment en een lesgeef examen.

In 2004 werd het Landelijk Klimplatform Onderwijs in het leven geroepen, waarin vertegenwoordigers van NKBV, KVLO en de ALOâs zitting hebben. Het gezamenlijke uitgangspunt was tweeledig: een zo groot mogelijke groep docenten afleveren die én veilig én attractief klimonderwijs kunnen verzorgen en dit zoveel mogelijk in passen in landelijk gecertificeerde NKBV opleidingen. Op 8 oktober 2008 tekenden alle vertegenwoordigers een convenant waarin is afgesproken hoe de klim opleidingen aan de ALOâs vorm te geven.