Advocaten in toga protesteren tegen bezuinigingsplannen rechtshulp

16/12/2008 10:19

Nederlandse Orde Van Advocaten

Op woensdag 17 december om 10:30 uur overlegt de Tweede Kamer (Vaste Commissie voor Justitie) met staatssecretaris Albayrak over de voorgenomen bezuinigingen op de gefinancierde rechtshulp.

Advocaten uit alle geledingen van de advocatuur verzetten zich tegen twee onderdelen van de plannen. De ochtend van het overleg zal vanaf 9:30 uur een manifestatie plaats vinden tegen de voorgenomen bezuinigingen op het Plein bij de Tweede Kamer. Prominente advocaten en wetenschappers zullen uitleggen waarom de bezuinigingen een aanslag vormen op het recht van twee miljoen Nederlanders op behoorlijke rechtshulp. Om 10 uur zal het actiecomité Red de rechtshulp een petitie aanbieden aan enkele leden van de Vaste Commissie voor Justitie.

De actie op het Plein is de laatste van een serie manifestaties die eerder in Amsterdam, Arnhem en Den Bosch plaatsvonden.

De acties zijn een initiatief van het Actiecomité Red de rechtshulp, dat is opgericht door enkele verontruste advocaten. Het comité verzamelt op haar gelijknamige website handtekeningen voor een petitie. Inmiddels zijn ruim 6.000 handtekeningen verzameld.

Achtergrond

Het kabinet wil bezuinigen door de huidige inkomensgrenzen voor de gefinancierde rechtshulp, 22.900 Euro (alleenstaand) en 32.400 Euro (samenwonend/gehuwd), te verlagen. Vanaf volgend jaar kunnen alleen mensen met een inkomen op bijstandsniveau (maximaal 16.200 Euro respectievelijk 22.500 Euro) gefinancierde rechtshulp krijgen voor juridische hulp bij arbeidsconflicten, letselschadezaken, en conflicten met buren, bedrijven of overheid. Deze maatregel treft ruim twee miljoen mensen.

Het kabinet verwacht dat deze mensen een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Alleen in onverzekerbare zaken zoals strafrecht en personen- en familierecht, wordt het recht op rechtsbijstand voor deze groep gehandhaafd. Maar zo'n deels privaat en deels publiek stelsel zal volgens het comité chaos scheppen en de burger onnodig op kosten jagen. Bovendien zullen veel rechtzoekenden geen verzekering afsluiten.

Daarnaast zijn er principiële bezwaren tegen het voornemen om in het strafrecht pas bij gevangenhouding een ambtshalve toevoeging te verstrekken. Verdachten die hun proces thuis mogen afwachten zullen pas op het allerlaatste moment worden bijgestaan door een advocaat.

Voor beide bezuinigingsvoorstellen geldt dat ze de voor een goede procesorde noodzakelijke equality of arms verstoren. Daarmee wordt afbreuk gedaan aan het democratisch gehalte van de rechtstaat.