Gemeente Duiven


Vrijwilligersprijs Duiven 2008

---

foto vrijwilligersavond Duiven 2008 Vorige week donderdag 11 december werd voor de achtste maal de Vrijwilligersdag Duiven georganiseerd. Uit de drie genomineerde kandidaten voor de Vrijwilligersprijs 2008 zijn door het nominerend comité de drie afdelingen van De Zonnebloem in Duiven, Groessen en Loo gezamenlijk uitgeroepen tot winnaar. De prijs - 1.500 euro en een oorkonde - werd door wethouder Johannes Goossen overhandigd.

Het nominerend comité heeft de Zonnebloem - de afdelingen Duiven, Groessen en Loo unaniem tot winnaar gekozen van de Vrijwilligersprijs gemeente Duiven 2008.
Na uitvoerig en zorgvuldig beraad heeft het comité geconcludeerd dat van de drie genomineerden de Zonnebloem het meest voldeed aan de criteria die gelden voor het behalen van de Vrijwilligersprijs.

Het nominerend comité prijst de inzet van de Zonnebloem vrijwilligers. Met hun bezoekwerk en de organisatie van ontspannende activiteiten brengen zij weer wat zon en warmte in het leven van onze zieke en lichamelijk gehandicapte medeburgers. Daarmee schenken zij deze mensen het zo verlangde en waardevolle persoonlijke contact, maar vooral echte aandacht.

Het nominerend comité kent een grote sociale en maatschappelijke betekenis toe aan dit vrijwilligerswerk. De vrijwilligers van de Zonnebloem leveren een heel directe bijdrage aan het voorkomen van eenzaamheid. Zo helpen zij onze hulpbehoevende medemens sociaal actief te blijven en dat is van onschatbare waarde.

Foto's
De avond was een groot succes. Er zijn op de avond door fotograaf Rick Stander foto's gemaakt.
Foto's Vrijwilligersdag Duiven 2008 »

Zitten er foto's bij die u wilt bewaren? Wilt u de foto's opslaan op uw computer klik dan op de rechter muisknop en kies vervolgens voor de optie: Afbeelding opslaan als... u kunt ze dan zelf uitprinten en bewaren. Let op u kunt de foto's NIET bij de gemeente bijbestellen.

Juryrapport
Voor degenen die niet op de avond aanwezig waren of het nog eens op hun gemak willen nalezen volgt hieronder het juryrapport van de drie genomineerden en het aanvullend juryrapport van de winnaar De Zonnebloem, afdelingen Duiven, Groessen en Loo.

De Knotploeg Duiven
"Wat is er mooier dan op een vrije zaterdag met een groot aantal enthousiaste vrouwen en mannen de Duivense dreven in te trekken met zaag en takkenschaar en wilgen te ontdoen van hun pruik?" Deze veelzeggende zin treffen wij aan op de vernieuwde website van de Knotploeg Duiven. Al 10 jaar draagt de Knotploeg Duiven bij aan het onderhoud en de instandhouding van het Duivense landschap.

Zonder de enthousiaste vrijwilligers van de Knotploeg Duiven zou dat landschap al veel van zijn schoonheid hebben verloren. Knotwilgen zijn gezichtsbepalende en karaktervolle bomen; zij zijn een wezenlijk onderdeel van het uiterwaardenlandschap. Door het knotten wordt de vitaliteit van de bomen verhoogd, zodat deze ook voor ons nageslacht bewaard blijven.

De Knotploeg Duiven verleent ook vrijwillig onderhoud aan de knotwilgen bij particulieren. Verder zijn de knotters altijd bereid om deel te nemen aan andere activiteiten die gericht zijn op het behoud van het Duivense landschap, zoals bijvoorbeeld het schoonhouden van de uiterwaarden. Zelfs buiten de gemeente is de Knotploeg actief. Zoals gebruikelijk heeft een groep knotters deelgenomen aan de landelijke natuurwerkdag, dit jaar voor een project in Zelhem.

In het kader van Actief Burgerschap heeft de Knotploeg ook kinderen van de basisscholen en het Candea college betrokken bij hun waardevolle werk. Zo heeft afgelopen november groep 8 van basisschool Het Veer, vergezeld door enkele ouders, een middag geknot. Op deze manier worden kinderen in een vroeg stadium bewust gemaakt van het belang van natuurbehoud en maken zij tussen de bedrijven door ook kennis met het bestaan en het belang van vrijwilligerswerk.

Het nominerend comité is van mening dat de Knotploeg Duiven onmisbaar is voor het behoud van de natuur en heel belangrijk voor het daarbij betrekken en enthousiasmeren van de jeugd. In een samenleving waarin economische groei de meest belangrijke factor lijkt te zijn is een organisatie die waakt over onze natuurlijke omgeving van wezenlijk belang. De Knotploeg Duiven leert ons en onze kinderen dat alleen actieve betrokkenheid kan voorkomen dat te gemakkelijk natuur wordt opgeofferd aan onze materiële vooruitgang.

Kindercomité Groessen
Het geheel uit vrijwilligers bestaande Kindercomité Groessen is ruim 60 jaar geleden spontaan vanuit de lokale bevolking ontstaan. Zij organiseren in Groessen het hele jaar door activiteiten voor de kinderen, zoals de intocht van Sinterklaas en zijn bezoek aan de Joannesschool, de Koninginnedagviering met rommelmarkt, spelletjes, attracties en optredens van kinderen én de organisatie van kinderspelen tijdens de kermis.

Deze jarenlange organisatie van verschillende activiteiten heeft ertoe geleid dat het Kindercomité een stevige structuur heeft gekregen. Kinderen en hun ouders - en zeker niet alleen uit de Groessense gemeenschap maar ook uit de omgeving - kunnen ongetwijfeld ook in de toekomst blijven rekenen op vele leuke activiteiten.

Zoals gezegd wordt het werk gedaan door vrijwilligers: een groep enthousiaste mensen uit Groessen. De benodigde financiën worden ook door henzelf geregeld. Zonder subsidie worden de activiteiten bekostigd door de Groessense gemeenschap en uit de opbrengst van de verkoop van ingezamelde spullen op de rommelmarkt.

De leden van het Kindercomité Groessen steken telkens weer veel tijd en energie in elke door hen georganiseerde activiteit. Dit alles om de kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen. Namens alle kinderen die ongetwijfeld genieten van de vele activiteiten willen wij het comité bedanken voor zijn jarenlange inzet. Met een grote groep mensen iets organiseren voor kinderen, zorgen dat het geld er komt, de vergunningen, de attributen, wat te drinken en te eten regelen; daar komt veel bij kijken. De activiteiten van het Kindercomité zijn bij uitstek een voorbeeld van een plaatselijk initiatief dat een heel positieve uitwerking heeft op het sociale leven.

Het nominerend comité is van mening dat het Kindercomité Groessen de gemeenschapszin bevordert en een continue invulling geeft aan de maatschappelijke betrokkenheid. De kinderen kijken later terug op een mooie tijd waardoor ook zij weer een goede basis hebben om de inmiddels traditionele activiteiten voort te zetten. Dit waarborgt - in deze tijden van individualisering - de zo gewenste hechte samenleving.

De Zonnebloem - de afdelingen Duiven, Groessen en Loo Nationale Vereniging de Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen.

Het eigenlijke werk wordt verricht vanuit de regio's en de lokale afdelingen van de Zonnebloem. Binnen de gemeente Duiven kennen we de afdelingen Duiven, Groessen en Loo. De afdelingen Duiven en Groessen bestaan ongeveer 25 jaar, de afdeling Loo is 11 jaar geleden opgericht. Er zijn veel vrijwilligers actief, maar nieuwe vrijwilligers - jong en oud - zijn altijd van harte welkom. Ook al bestaan de drie afdelingen in de gemeente Duiven niet even lang én zijn er verschillen in activiteiten, het gemeenschappelijke overheerst.

Vrijwilligers van de Zonnebloem zijn betrokken mensen. Op verschillende manieren zetten zij zich in voor mensen die door hun ziekte of handicap mogelijk in een sociaal isolement dreigen te komen. Ze bezoeken mensen thuis of in het verpleeghuis om samen te praten of om iets te ondernemen.

Voorbeelden van activiteiten van de Zonnebloemafdelingen, al dan niet samen met de regionale of landelijke organisatie, zijn: een ontspanningsmiddag, een theatermiddag, de winkelochtend in Kronenburg, de dagboottocht, de regiovakantieweek, de nationale ziekendag en de rondvaart in de Amsterdamse grachten. Ook brengen de vrijwilligers van de Zonnebloem vaak een bloemetje bij zieken die thuis komen uit het ziekenhuis.

De Zonnebloem is er voor iedereen. Welke ziekte of handicap de gasten
- zoals de bezochte mensen worden genoemd - hebben maakt niet uit. Niemand wordt uitgesloten.

Het nominerend comité is van mening dat het werk van de Zonnebloem van groot maatschappelijk belang is. Er komt onder zieken en gehandicapten veel eenzaamheid voor. Door de voortdurende bezuinigingen in de zorg hebben thuiszorgmedewerkers nauwelijks gelegenheid om een praatje met hun cliënten te maken. De sociale activiteiten van de Zonnebloem voorzien hier in een grote behoefte. De vrijwilligers kunnen hun gasten die zo broodnodige persoonlijke aandacht wél bieden.

Bedankt !
De organisatie wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de volgende mensen te bedanken voor hun inzet die avond.
* De leden van het nominerend comité:

+ Maarten Konter,

+ Gerben Uffing,

+ Mirjam van der Pijl,

+ Sylvia Hof,

+ Hetty van Elburg,

+ Kees Baars,

+ Hans Hoffs,

+ Sylvia Angevare;

* De genomineerde organisaties: Kindercomité Groessen, Knotploeg Duiven en De Zonnebloem, afdelingen Duiven, Groessen en Loo
* Musicalvereniging Pit! voor hun weergaloze optreden;
* Het Candea College voor de verzorging van licht en geluid;
* Het gemeentebestuur en diverse medewerkers van de gemeente Duiven;
+ De catering en

+ natuurlijk U als vrijwilliger !

namens de organisatie,

Hans Hoffs
Mikado-Vrijwilligers Service Punt

Sylvia Angevare
gemeente Duiven