Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 17 december 2008

In Pdf en in tekst

Eerste paal Dinteloordstraat

IJspret!

Eerste paal Courzandseweg

Grote Kerstbomenactie in Charlois

Cameras voor Watch Out

Nieuwjaarsreceptie/Kerstwens

Baken overgedragen aan Bouman GGZ

Huizenhoge schilderingen

Zwembad Charlois dicht rond feestdagen

Openingstijden rond Kerst

Gewijzigde ophaaltijden huisvuil

Vitaal Pendrecht viert feest!

Mensen Maken de Stad

Besluiten Dagelijks Bestuur

Aanvragen bouw- en sloopvergunningen

Aanvragen kapvergunningen

Eerste paal Dinteloordstraat

Donderdag 11 december is de eerste paal geslagen van de nieuwbouw aan de Dinteloordstraat in Pendrecht. Woonstad Rotterdam bouwt hier 72 55-plus appartementen.

Ondanks de huidige economie gaat Woonstad Rotterdam door met het bouwen van woningen en investeert de komende jaren in de herstructurering van Pendrecht-Zuid.

Project Dinteloord bestaat uit ruime driekamerappartementen. Het ontwerp is modern met een eigentijdse uitstraling, maar grijpt terug naar de ontwerpprincipes uit de tijd van Lotte Stam-Beese. Extra kwaliteit voor de buurt is de parkeergarage onder het gebouw. De woonomgeving die tegelijkertijd met de bouw opnieuw ingericht wordt, blijft groen.

Gebiedsafspraken

Dit project is het eerste nieuwbouwproject binnen de herstructurering van Pendrecht-Zuid, en valt onder de gebiedsafspraken die gemeente Rotterdam, deelgemeente Charlois en Woonstad Rotterdam op 9 december hebben ondertekend. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de bouw van circa 500 nieuwbouwwoningen en de totale herinrichting van het openbare gebied in Pendrecht-Zuid. Deze activiteiten worden uitgevoerd tot 2013

Na de officiële start van het project Dinteloord onthulden Ed Goverde, portefeuillehouder deelgemeente Charlois, en Marja de Bruyn, bestuurder Woonstad Rotterdam, de naam die het gebied heeft gekregen: De Tuin op het Zuiden. Een naam die prima past bij de ruime opzet en het groene karakter van dit vernieuwde stukje Pendrecht.

Fotobijschrift:

Tijdens de Informatiemarkt op 11 december was er veel belangstelling voor de bouwplannen van Woonstad Rotterdam in Pendrecht-Zuid (foto: WyzPhoto.nl)

IJspret!

Puur winters genieten! Dat kon vorige week op Plein 1953 in Pendrecht tijdens het IJspaleis. Op een kunstijsbaan van maar liefst 300 m2 konden zowel de schooljeugd als andere schaatsfanaten een weeklang hun hart ophalen op de gladde ijzers. Er waren schaatslessen en workshops, met als hoogtepunt het rijden van de Elfstedentocht.

Kindercampus Pendrecht organiseerde optredens, demonstraties, exposities en dagelijkse workshops. En ook stonden er evenals vorig jaar- gezellige ochtenden, middagen en avonden door en voor verschillende bewonersgroepen op het programma.

Helaas is het jaarlijkse ijsfeest al weer voorbij; zaterdag 13 december was de laatste dag (foto: WyzPhoto.nl).

Eerste paal Courzandseweg

Maandag 8 december hebben dagelijks bestuurde Ed Goverde en Onno Peer, vestigingsdirecteur van Woonbron de eerste paal geslagen van de nieuwbouw aan de Courzandseweg in Heijplaat..

Woonbron beloofde de bewoners van Heijplaat nog voor het einde van het jaar te starten met de bouw van dit vernieuwende project op Heijplaat en dat is gelukt.

De Courzandseweg wordt het nieuwe landmark van Heijplaat, met ruime appartementen die uitkijken op de Heijsehaven. Het project is de verbinding tussen het oude tuindorp Heijplaat en het herstructureringsgebied Het Nieuwe Dorp, waar de komende jaren circa 300 woningen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Het gaat om 26 woningen die in Te Woon worden verhuurd of verkocht en zes woningen met een middeldure huur van ongeveer 650 euro per maand. Bewoners van Heijplaat die moeten verhuizen vanwege de herstructurering krijgen voorrang op een woning in dit project. Naar verwachting is de oplevering voorjaar 2010. Bewoners van Heijplaat mogen een aansprekende naam bedenken voor de nieuwe woontoren.

Op 13 december zijn de eerste nieuwe woningen op Heijplaat opgeleverd: 26 eengezinswoningen aan de Rondolaan.

Fotobijschrift:

Maandag 8 december hebben dagelijks bestuurde Ed Goverde en Onno Peer, vestigingsdirecteur van Woonbron de eerste paal geslagen van de nieuwbouw aan de Courzandseweg.(foto: Fotopersbureau Cor Vos)

Grote Kerstbomenactie in Charlois

Oké, uw kerstboom siert waarschijnlijk net uw huiskamer. Maar wat te doen na de kerst? Als de boom zijn beste tijd heeft gehad en zijn naalden gestaag laat vallen?

Eind december zullen schoolkinderen bij u aanbellen en om uw kerstboom vragen. Want de deelgemeente Charlois organiseert voor hen een grote Kerstbomenactie met fraaie prijzen: elf Nintendo DS spelcomputers en elfmaal het Lama-spel (Spel van het Jaar 2008).

Op 29, 30 en 31 december kunnen kinderen kerstbomen inleveren bij diverse inzamelpunten. Voor elke ingeleverde kerstboom krijgen zij 0,50 cent én een lootje waarmee zij kans maken op een Nintendo DS of het Lama-spel. De winnende lotnummers worden half januari bekend gemaakt. Ingeleverde kerstbomen worden ter plekke versnipperd en afgevoerd.

Binnenkort valt bij u een folder in de brievenbus met de inzamelpunten en meer informatie over deze actie. Deze folder wordt ook op scholen verspreid. Verder leest u er de komende weken meer over in deze krant en in Maasstad City Zuid.

Heeft u kinderen van ca. 12 jaar in uw gezin of uw nabije omgeving? Vertel hen dan over deze actie. U helpt hen aan een extra zakcentje én aan een kans op een fraaie prijs. Verder ook niet onbelangrijk- voorkomt u dat na de kerst kerstbomen overal op straat rondslingeren.

En heeft u na de kerst een oude kerstboom in de aanbieding? Gooi m niet zomaar weg maar geef m vooral mee aan uw (buur)kinderen!

Cameras voor Watch Out

Afgelopen vrijdag overhandigde deelraadsvoorzitter Dick Lochorst de medewerkers van Watch Out twee digitale camera's. Sinds oktober vorig jaar houden jongeren, die tegelijkertijd een opleiding in de beveiliging volgen, een oogje in het zeil in Zuidwijk. Sinds kort zijn ze ook actief in Oud Charlois. Met deze camera's kunnen de medewerkers onder andere graffity en autowrakken in Zuidwijk en Oud-Charlois vastleggen (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Nieuwjaarsreceptie/Kerstwens

(plaatje elders op de website)

Baken overgedragen aan Bouman GGZ

Laatste rit Methadonbus

Afgelopen vrijdag heeft het Leger des Heils Het Baken aan de Sliedrechtstraat 4 in Pendrecht symbolisch overgedragen aan Bouman GGZ. Het bord, dat ruim tien jaar de gevel sierde, is van de gevel geschroefd en vervangen door de borden Medisch Sociaal Centrum Zuid en Bouman GGZ.

Vanaf 22 september biedt Bouman GGZ in dit pand zorg, medicatie en activering aan inwoners van Rotterdam-Zuid met sociale, psychiatrische en verslavingsproblemen.

Hiermee verdwijnt de methadonbus Aanstaande vrijdag, 19 september, komt de bus voor de allerlaatste keer langs aan de Zuiderparkweg.

Daarna krijgen de huidige 180 cliënten van de bus hun medicatie in het MSC Zuid. Dat is zowel voor de bewoners van Zuidwijk en Pendrecht als voor henzelf een hele verbetering; overlast verdwijnt van straat en aan de cliënten kan veel beter individuele zorg en begeleiding worden geboden. Iets wat in de bus niet mogelijk was. Bovendien komen zij voortaan op afspraak en gespreid over de hele week. Daarnaast krijgen er 70 streng geselecteerde deelnemers aan het landelijk heroïneonderzoek hun behandeling.

Beide groepen krijgen een persoonlijk behandelplan, waarin -naast medicatie- zorg en activering centraal staan.

Het MCS Zuid is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur. Cliënten kunnen er alleen op afspraak terecht.

Afgelopen maandag was er open huis voor de omwonenden van het MSC Zuid.

Fotobijschrift:

Met letterlijk- het verhangen van de bordjes is afgelopen vrijdag het voormalige Baken aan de Sliedrechtstraat 4 symbolisch overgedragen aan Bouman GGZ (foto: fotopersbureau Cor Vos)

Huizenhoge schilderingen

Vrijdagmiddag 12 december opende dagelijks bestuurder Lionel Martijn de huizenhoge schilderingen aan de Brielselaan 182. Beeldend kunstenaars Daan Markus en Joost Geertsema veranderden de buitenmuur aan de Brielselaan 182 in een kleurrijke oude zeebonk. Negen jongeren van het SJOC (Steunpunt Jongeren Op Charlois) toverden de naastgelegen oude schutting om in fantasierijke droomwerelden, onder begeleiding van jongerenwerker Jeanine Roozeboom en beeldend kunstenares Mariska Stuijt.

Op 27 mei tijdens de Europese Dag van de Buren- kreeg dit idee een prijs voor het beste Straatidee; een bedrag van 1.000 om het idee samen met de deelgemeente uit te voeren.

Fotobijschrift:

Afgelopen vrijdag werden de schilderingen aan de Brielselaan

Zwembad Charlois dicht rond feestdagen

In verband met onderhoudswerkzaamheden is Zwembad Charlois, Gooilandsingel 7 , in de kerstvakantie -van 24 december t/m 3 januari
- gesloten. Op zondag 4 januari gaat het zwembad weer open.

Openingstijden rond Kerst

De deelgemeente Charlois is op 1^e en 2e Kerstdag donderdag 25 en vrijdag 26 december- gesloten.

Gewijzigde ophaaltijden huisvuil

Op 1e en 2e Kerstdag haalt Roteb geen huisvuil op. Als uw huisvuil normaal op donderdag of vrijdag wordt opgehaald, verandert er met kerst dus iets. Donderdag 1e Kerstdag wordt verschoven naar woensdag 24 december (dagje eerder) Vrijdag 2e Kerstdag wordt verschoven naar zaterdag 27 december (dagje later). Op deze dagen kan de vuilnisman vroeger langskomen dan u gewend bent (vanaf 6.30 uur) en ook langer doorwerken (22.00 uur).

Vitaal Pendrecht viert feest!

Aanstaande vrijdag -19 december- bestaat Vitaal Pendrecht vijf jaar. Dit lustrum wordt gevierd met een groot feest op Plein 1953.

Vitaal Pendrecht is ontstaan toen de wijk op een dieptepunt was en een klein groepje bewoners door professor Pieter Tops en wethouder Dominic Schrijer, toen nog dagelijks bestuurder van de deelgemeente Charlois, werden uitgedaagd er iets aan te doen. Dat werd De grootste kerstboom van Rotterdam, naar een idee van de kerstboom uit Oslo, die jaarlijks voor het Stadhuis prijkt. Onder de noemer Vitaal Pendrecht zijn de afgelopen vijf jaar al heel wat activiteiten georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een wijkstichting.

Binnen dat kader is ook de Pendrecht Universiteit opgericht, de eerste bewoners universiteit van Nederland.

Feest op 19 december

Op vrijdagmiddag 19 december is er vanaf 13.00 uur een gezellige kerstmarkt. Om 15.00 uur wordt het mobiele museum met daarin de Rollatorwerkplaats geopend. Daarna is het tijd voor kerstvoorstellingen. Hoogtepunt van de middag is het ontsteken van de lichtjes in de "grootste kerstboom van Rotterdam" door wethouder Dominic Schrijer en . Het feest op het Plein wordt afgesloten met het bekende Bewoners koken voor Bewoners.

s Avonds wordt het lustrumfeest afgesloten met een concert van het Oeral Kozakkenkoor met het Oekraïense Ensemble Uzory. Het concert is in de Bavokerk aan de Slinge en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Toegang (voorverkoop): 7,50, Rotterdampas: 5,--. Jeugd tot 18 jaar gratis. Kaartverkooppunten: Bewoners Organisatie Pendrecht, Wijkgebouw de Middelburgt, Poelier t Haasje en de Bavokerk. s Avonds aan de kerk kosten de kaarten 10,--

Mensen Maken de Stad

In het in kerstsferen gehulde atrium van de Albatrossflat presenteren Ciska Swartouw, namens de bewoners van de Albatros, en Lionel Martijn, portefeulliehouder Sociale en Economische Zaken het straatafsprakenbord. Even daarvoor hadden zij de bijbehorende straatagenda ondertekent. De agenda is door de bewoners op eigen kracht tot stand gekomen en wordt door bijna driekwart van de bewoners gesteund. (foto: WyzPhoto.nl)

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Aan Youth for Christ NL voor het laten rijden van een geluidswagen door de wijk Oud Charlois op dinsdag 23 december 2008 van 18.30 uur tot 20.00 uur om zo bekendheid te geven aan de lampionnenoptocht door de wijk Oud Charlois (besluit 9 december 2008).

Evenementen:

Vergunning verleend:

Aan eethuis La Senegalaise voor het plaatsen van een tent voor het eethuis, laten optreden van levende muziek en het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met de opening van het eethuis La Senegalaise aan de Mijnsherenlaan 8 op zaterdag 12 december 2008 van 12.00 uur tot 21.00 uur (besluit 9 december 2008)

Aan Stichting Vitaal Pendrecht voor het plaatsen van een aantal kramen, levende kerststal, arrenslee, draaimolen en het houden van klompskiën op een sneeuwbaan in verband met de viering van het 1^e lustrum van Stichting Vitaal Pendrecht op 19 december 2008 van 10.00 uur tot 19.00 uur op het Plein 1953 (besluit 11 december 2008)

Aan Speeltuinvereniging Charlois voor het houden van een optocht met paard en wagen en Kerstman door de wijk Carnisse op zondag 21 december 2008 van 17.00 tot 18.00 uur. Tevens voor het gebruiken van een geluidsinstallatie (besluit 12 december 2008).

Toestemming verleend:

Aan Youth for Christ NL voor het houden van een lampionnenoptocht door de wijk Oud-Charlois op dinsdag 23 december 2008 van 19.00 uur tot 20.00 uur (besluit 9 december 2008).

Positief geadviseerd:

Aan de burgemeester ten aanzien van vergunningverlening aan Stichting Rotterdam Marathon voor het organiseren van de Marathon op 5 april 2009 (besluit 12 december 2008).

Standplaatsen:

Vergunning verleend:

Aan de heer F.J. Stoppelenburg voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van kerstbomen en kerstartikelen op de locatie Wevershoekstraat, in te nemen als grondplaats met een oppervlakte van 60 m2, die na verkooptijd niet wordt ontruimd. De vergunning wordt afgegeven voor de periode van 6 t/m 24 december 2008 (besluit 3 december 2008)

Kapvergunning:

Vergunning verleend:

Voor het kappen van zeven bomen en toestemming voor het kappen van 480 m2 heesters en 200 m2 haag, schoolterrein
Aldenkamp/Schere/Schereplein, in verband met herinrichting van het schoolplein volgens Inrichtingsplan d.d. 14 december 2007. Zonder herplantplicht (besluit 8 december 2008)

Aan Gemeentewerken Rotterdam voor het kappen van een kastanje en het verplanten van een amberboom staande aan de Schuilenburg. Deze vergunning is verleend met herplantplicht, conform het inrichtingsplan Burgen. (besluit 9 december 2008)

Aan Stichting Woonstad Rotterdam voor het kappen van 11 bomen staande in de achtertuinen van de laagbouw aan de Sliedrechtstraat, Hontenissestraat, Stavenissestraat en de Rilland Bathstraat. Tevens is er toestemming verleend voor het kappen van 41 bomen staande in de achtertuinen van de laagbouw aan de Sliedrechtstraat, Hontenissestraat, Stavenissestraat en de Rilland Bathstraat die niet onder de APV vergunning vallen. Deze vergunning is verleend zonder herplantplicht. (besluit 9 december 2008)

Woningwet:

Vergunning verleend:

Voor het wijzigen van het plan tot het oprichten van een woontoren met 32 appartementen en twee bedrijfsruimten aan de Courzandseweg, vlg nr 41, voor uitvoering waarvan vergunning is verleend d.d. 10 april 2008. In afwijking van het oorspronkelijk plan is de kelderverdiepingen met bergingen en gemeenschappelijke meterruimte van de woontoren komen te vervallen. De trappenhuizen naar de kelder zijn komen te vervallen en daarvoor zijn op de begane grond een meterruimte, en een installatieruimte in de plaats gekomen. Ook zijn in alle woningen de serres komen te vervallen en onderdeel van de woonkamer geworden (besluit 21 november 2008).

Voor het uitbreiden van een bestaande autowerkplaats met een autoshowroom aan de Driemanssteeweg 70 te Rotterdam. (Besluit 8 december 2008)

Voor het gedeeltelijk veranderen van de eengezinswoningen aan de Millinxstraat 42 en 44. Het is de bedoeling vier eengezinswoningen samen te voegen tot twee woningen, waarbij de indeling van beide woningen wordt gewijzigd, nieuwe kozijnen worden geplaatst en een dakterras wordt gerealiseerd (besluit 2 december 2008)

Winkeltijdenwet/Verordening Winkeltijden Charlois 2008:

Ontheffing verleend:

Van artikel 7 van de Verordening Winkeltijden Charlois 2008 ten behoeve van de openstelling van de winkels in de Deelgemeente Charlois op zondag 21 december 2008 (besluit 9 december 2008)

Aan Ahoy Rotterdam voor het houden van de Nationale Hengelsportbeurs Visma op zondag 29 maart 2009 (besluit 12 december 2008).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouw- en sloopvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:

Voor het veranderen van de gevelkozijnen, Bas Jungeriusstraat 144B

Voor het vernieuwen van het portiek, Moerkerkestraat 77

Tevens is het volgende plan voor een sloopvergunning ingediend:

Voor het slopen van de opstallen, De Quackstraat 19A-29B, Nieuwenhoornstr e.a;

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11.

Rotterdam, 17 december 2008

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:

Voor het kappen van:
a. 1 picea abies, achtertuin Urkersingel 10-12. De boom is erg groot voor de tuin en staat erg dicht tegen de gevel; b. 1 acer, achtertuin Fazantstraat 96-A. De boom geeft veel overlast

Voor het kappen van 1 Acer met een diameter van 50 cm. op het adres Hesselkamp 2. Het betreft een boom die tussen de haag en het schuurtje staat. De boom levert veel overlast voor het schuurtje.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 31 december 2008 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).