Nederlands beleidssysteem toe aan drastische wijzigingen

17/12/2008 09:40

Panteia B.V.

Eenvoudig beleid is bijna altijd beter dan complex beleid. Elk nieuw beleidsvoorstel zou zich dan ook moeten onderwerpen aan een toets op eenvoud, dat is de stellige mening van prof.dr. Peter van Hoesel. In zijn boek "Partij voor Eenvoud" zoekt hij, op persoonlijke titel en los van wetenschappelijke pretenties, een weg voor beleidsvereenvoudiging via synthesen in de tegenstellingen links en rechts, arbeid en kapitaal, publiek en privaat, centraal en decentraal, en mondiaal en lokaal. Daarbij schuwt hij niet om met vergaande voorstellen te komen op vele beleidsgebieden, niet alleen nieuwe voorstellen maar ook vele waardevolle oude voorstellen zoals de vlaktaks en het basisinkomen. Het boek is door SDU uitgegeven.

Partij voor Eenvoud biedt het politieke midden nieuw elan

Vereenvoudiging van beleid en terugdringing van bureaucratie wordt in veel politieke programma's als doelstelling opgenomen. De realiteit laat echter zien dat de overheid onder verschillende kabinetten daar nauwelijks in slaagt. Terugdringing van de bureaucratie vergt zwaardere ingrepen dan de overheid tot nu toe heeft aangedurfd. Met zijn boek "Partij voor eenvoud" doet Van Hoesel een oproep aan met name de politieke middenpartijen om over hun schaduw heen te stappen en gezamenlijk dit probleem aan te pakken. Overheidsbeleid van goede kwaliteit verhoogt direct de kwaliteit van onze samenleving. Met zijn kennis en ervaring als beleidsonderzoeker wil Van Hoesel met dit boek politieke partijen een handvat geven om tot die noodzakelijke kwaliteitsverbetering van overheidsbeleid te komen. Hij geeft concrete voorstellen waarmee politieke middenpartijen hun voordeel mee kunnen doen voor een nieuw elan in de toekomstige beleidsvorming.

Beleidsvereenvoudiging pure noodzaak voor herstel van vertrouwen

Van Hoesel: Het beleid van de overheid is in de afgelopen decennia allengs ingewikkelder geworden. Bij elkaar genomen is het beleidssysteem inmiddels zo ingewikkeld, dat de kwaliteit van het beleid in ernstige mate is aangetast. Beter beleid wordt regelmatig belemmerd door bestaand beleid. Ernstiger is dat bestaand beleid in veel gevallen onvoldoende blijkt te werken of zelfs negatieve effecten oplevert. Het vertrouwen in de overheid heeft daardoor flinke schade opgelopen. Het is voor onze samenleving van wezenlijk belang om deze schade te gaan herstellen. Daarvoor zijn drastische beleidswijzigingen nodig omdat kleine aanpassingen niet altijd tot vereenvoudiging leiden. Helaas zijn grote veranderingen bijzonder lastig te verwezenlijken, want politieke partijen houden elkaar voortdurend in een patstelling. De kiezer weet daardoor niet meer waar hij zijn stem moet laten. Het valt te hopen dat politici zich op afzienbare termijn durven te bevrijden uit deze patstelling. Zij kunnen daarvoor de nodige inspiratie putten uit dit boek, en politiek geĂŻnteresseerde burgers zullen hen daarbij hopelijk aanmoedigen.

Peter van Hoesel is voorzitter van de directie van onderzoeksbureau Panteia en hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.