Gemeente Lochem


Gemeente neemt maatregelen voor rustige jaarwisseling

Om de overgang van oud naar nieuw zo veilig mogelijk en in een goede sfeer te laten verlopen, heeft de gemeente Lochem weer aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Burgemeester Frans Spekreijse licht de maatregelen toe. "Wij willen in de eerste plaats ervoor zorgen dat de jaarwisseling voor iedereen een gezellige gebeurtenis blijft. We richten ons vooral op het veilig omgaan met vuurwerk en het beperken van de overlast."

Zo stimuleert de gemeente dat mensen in hun straat of buurt gezamenlijk vuurwerk afsteken. Spekreijse: "Op die manier wordt het georganiseerd gedaan, wat een stuk veiliger is. Het bevordert ook de goede sfeer tussen de bewoners. Bovendien is gezamenlijk afsteken goedkoper, want je kunt dan ook gezamenlijk vuurwerk inkopen in plaats van ieder voor zich."

Sinds twee jaar is in Lochem een opruimactie voor vuurwerk. Voor elke zak vuurwerkresten krijgt de inzamelaar een bon voor een zak patat. "Die actie was vorig jaar een groot succes. Daarom kunnen mensen op 2 januari niet alleen in Lochem aan de Mauritsweg vuurwerkresten inleveren, maar ook bij 't Hart in Eefde en bij 't Trefpunt in Gorssel." Bewoners krijgen daarnaast via de gemeentepagina's tips over veilig carbid schieten en tips tegen brandgevaar.

Beveiligers
De burgemeester is in de gemeente verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Zodoende geeft ook nadere uitleg op maatregelen om overlast zoals vernielingen te voorkomen. "In Lochem en Eefde schakelen we tijdens de jaarwisseling in totaal zes particuliere beveiligers in die daar surveilleren. Zij staan onafgebroken in rechtstreeks contact met de politie. Deze extra ogen en oren helpen de politie om waar nodig snel te kunnen optreden bij overlast en vernielingen."

Spekreijse wijst erop dat het afgelopen jaarwisseling met een groep jongeren met name tussen Eefde en Gorssel uit de hand is gelopen. "Dat willen we deze keer voorkomen. Daarom heb ik een brief gestuurd naar de ouders van de jongeren die vorig jaar zijn opgepakt voor vernielingen en overlast. Hierin vragen we om de sfeer voor iedereen gezellig te houden en wijzen we de ouders op hun verantwoordelijkheid." Verder worden in Lochem op bekende risicovolle locaties objecten zoals afvalbakken verwijderd en parkeermeters afgedekt.

Alle maatregelen zijn voorbereid in een gemeentelijke 'werkgroep jaarwisseling', met daarin vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, brandweer, wijkaanpak en bureau HALT. In januari evalueert de werkgroep de maatregelen en indien nodig worden die volgend jaar aangepast. De gemeente Lochem vindt het namelijk ontzettend belangrijk dat de jaarwisseling een leuke tijd is voor al haar inwoners.