Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Maatregelen voor een opgeruimd en veilig nieuwjaar (persbericht 071, 2008)

Wethouder op pad naar vuurwerkverkooppunten

De jaarwisseling wordt doorgaans feestelijk en op een positieve manier gevierd. Bijzondere dagen, feestelijk verlichte huizen en veel sfeer. Tegelijkertijd blijkt steeds vaker dat oud en nieuw een schadepost oplevert. Schade in meerdere opzichten: rommel op straat, vernielingen en persoonlijke ongevallen. Hoogezand-Sappemeer treft in elk geval uitgebreide voorbereidingen. Het is (helaas) nodig om met name tijdens de jaarwisseling maatregelen te treffen om schade aan openbare en particuliere eigendommen te beperken of te voorkomen.

De gemeente haalt vanaf half december verschillende prullenbakken weg, te beginnen in het buitengebied. De kledingcontainers van Reshare worden verwijderd en teruggeplaatst door het Leger des Heils. Ondergrondse containers worden tot oudejaarsmiddag geleegd. De containers zelf worden om 21.00 uur afgesloten tot de volgende ochtend.

Mooiman, de meldingentelefoon van de gemeente 0900 - MOOIMAN, (0900 - 666 46 26, lokaal tarief) is op oudejaarsdag tot 15.00 uur bereikbaar, daarna verwijst het bandje naar het nummer van de politie, 0900-8844. Op nieuwjaarsdag is Mooiman voor spoedeisende zaken weer bereikbaar. Op vrijdag 2 januari vanaf 8.00 uur is Mooiman weer `gewoon' bereikbaar.

Alle buitendienstmedewerkers van de afdeling Stadsbeheer zijn op 2 januari bezig met opruimwerkzaamheden. Het heeft daarom weinig zin om direct op 2 januari niet-spoedeisende meldingen door te geven. De gemeente vraagt inwoners daarmee te wachten tot maandag 5 januari.

Schade

Vuurwerk wordt helaas ook voor verkeerde doeleinden gebruikt. Ondanks alle maatregelen zorgt dit elk jaar voor een enorme kostenpost. De gemeente doet dan ook een beroep op ieder zijn verantwoordelijkheid om vernieling en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Ter indicatie:


- Vervangen van een kapotte afvalbak EUR 400,-


- Een nieuw verkeersbord EUR 150,-


- Repareren van een brandplek in het asfalt EUR 650,-


- Een bushokje repareren EUR 2500,-

De gemeente roept inwoners op om vuurwerk veilig en verantwoord af te steken en zelf de restanten op te ruimen. Om die actie onder de aandacht te brengen bij de winkeliers van de verkooppunten van vuurwerk gaat wethouder Frans Luijckx persoonlijk langs om hen te voorzien van voorlichtingsmateriaal. Op donderdag 18 december om 11.00 uur overhandigt hij aan de Welkoop, Van Spilbergenkade 2-A in Hoogezand de eerste zending van de speciale posters en flyers, direct gevolgd door bezoeken aan de andere verkooppunten: Halfords, Timmer en Dumpstore HS.