Provincie Limburg

Persberichten

Eerste subsidie voor collectieve zelfbouw in Limburg Limburgse primeur voor startersproject in Horst aan de Maas

De provincie Limburg verleent 44.000,- subsidie aan startersvereniging Vosbeek voor de realisatie van 11 koopwoningen in Lottum (Horst aan de Maas). Deze woningen worden collectief in eigen beheer gebouwd. Deze startersvereniging ontvangt als eerste subsidie uit de stimuleringsregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Met deze regeling willen Gedeputeerde Staten de komende jaren een impuls willen geven aan CPO in Limburg. Ger van den Beuken, dorpsraadlid van Lottum ziet in de regeling kansen: Als we de leefbaarheid in het dorp willen behouden, moeten we er voor zorgen dat de jonge mensen blijven.

Startersvereniging Vosbeek is tot stand gekomen met hulp van de dorpsraad van Lottum. Volgens Van den Beuken is het CPO-project een reactie op een groot aantal klachten van jonge dorpsgenoten die geen betaalbare woning konden vinden. De meeste woningen in het dorp kosten meer dan 2 ton: veel te veel voor starters. Voor de leefbaarheid vinden wij als dorpsraad het belangrijk jonge mensen hier te houden en hebben daartoe in samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas ruimte voor 11 starterswoningen weten te realiseren. Omdat het om collectief bouwen in eigen beheer gaat, kunnen de kopers de ontwikkelkosten drukken en goedkoop inkopen. De Provincie Limburg neemt met een stimuleringssubsidie een deel van de aanloopkosten op zich. Dat is mooi meegenomen. Mede hierdoor zal bij een tussenwoning de schappelijke prijs 140.000,- gaan bedragen en bij een hoekwoning 30.000,- meer, vertelt het dorpsraadslid.

Van den Beuken ziet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als een goeie oplossing voor de woonproblemen waar een groot aantal Limburgse dorpen momenteel mee kampt. Via CPO kun je woningen bouwen die passen bij het financiële plaatje en de wensen van de kopers. Dat geldt overigens niet alleen voor starters. Ook senioren kunnen op deze wijze aan een woning komen die voldoet aan individuele eisen, aldus Ger van den Beuken.

17-12-2008 08:10