Berenschot: kraamzorg productief ondanks personeelsproblemen

17/12/2008 09:55

berenschot

Utrecht, 17 december 2008 - Voor het eerst is er op nationaal niveau een onderzoek naar de bedrijfsvoering van de kraamzorgsector uitgevoerd. Met een productiviteit van 70% doet de kraamzorg het goed, ondanks een hoog ziekteverzuim. Het aandeel personeel dat de kraamzorgaanbieders inzetten voor overheadtaken is met gemiddeld 14,7% minder dan de overige zorgsectoren. De klanten gebruiken gemiddeld 85% van het aantal kraamzorguren dat het basispakket vergoedt, waarbij er in ongeveer de helft van de gevallen meerdere kraamverzorgenden komen. Dit stelt Berenschot naar aanleiding van een benchmarkonderzoek waar 20% van de kraamzorgsector aan heeft deelgenomen.

De deelnemers aan het onderzoek vertegenwoordigen 35.000 kraamverzorgingen per jaar, dat 20% is van het jaarlijkse aanbod in Nederland. De arbeidsproductiviteit van het directe personeel, de kraamverzorgenden, blijkt gemiddeld 70% te zijn. Dit is opvallend, omdat de sector te kampen heeft met een erg hoog ziekteverzuim (7,4%) en ingewikkelde planningsvoorwaarden. Organisatieadviseur Jasper van Sambeek: "Vanwege de onvoorspelbare startmomenten en de kortcyclische aard van de zorg, is afstemming van het aanbod op de vraag uitdagender dan bij andere zorgvormen. Inventieve kraamzorgaanbieders die hier steeds slimmer mee omgaan tonen aan dat er in potentie nog een hogere productiviteit mogelijk is."

Naast de goede prestaties van de medewerkers uit het primaire proces, blijken de organisaties ook relatief weinig mensen in te zetten op overheadfuncties. Dit is met 14,7% minder dan het gemiddelde van de care-sector (15,4%), waar Berenschot al 8 jaar onderzoek naar doet. Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door minder managers per fte. Gemiddeld is er in 2007 per klant 37,5 uur kraamverzorging afgenomen, terwijl in het basispakket 44 uur werd vergoed. Hiermee wordt 15% niet benut, dat deels komt door het arbeidstekort en deels door minder behoefte van klanten. Deze uren werden vrijwel nooit door meer dan twee verschillende kraamverzorgenden ingevuld (13%), maar wel ongeveer even vaak door 2 verschillende personen als door 1 kraamverzorgende. Dit, terwijl alle aanbieders streven naar geen wisselingen, omdat de klanten dit wensen.





http://www.berenschot.nl