Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Het voelde al snel heel vertrouwd, het verhaal van een Big Sister

Bij het Big Brother Big Sister project in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk worden kinderen en jongeren uit een achterstandsituatie gekoppeld aan een Big Brother of een Big Sister. Dit zijn volwassenen die zich vrijwillig inzetten om een kind of een jongere in de leeftijd van 5 tot 18 jaar een steuntje in de rug te geven.

Uitgangspunt is dat de vrijwilliger een maatje is op wie het kind of de jongere kan bouwen. De deelgemeente zet zich hiervoor in met Big Brother Big Sister Rotterdam (BBBSR) en de vrijwilligerswinkel van Vak en Werk Rijnmond. Dat niet alleen de kinderen en jongeren profijt hebben van de extra aandacht en 1-op-1 kwaliteitstijd, maar ook de volwassen vrijwilligers zelf, heeft de 28-jarige Véronique Cornelissen uit Kralingen al ondervonden.

Extra aandacht voor kind uit groot gezin

Véroniqe is vanaf juli 2008 gekoppeld aan de inmiddels 5-jarige Jenesis uit Crooswijk. Zij komt uit een groot gezin van zeven kinderen en een alleenstaande moeder en kan een keer per week wel wat extra aandacht van haar Big Sister gebruiken. Véronique op haar beurt leert weer veel over haar contact met Jenesis: Ze komt uit een heel andere cultuur. Haar moeder is Antilliaanse en het is leuk om te zien hoe het er bij haar thuis aan toe gaat.

Véroniqe en haar Little Sis Jenesis spreken een keer per week af om iets leuks te doen.

Eerste ontmoeting best spannend

Hoewel Véronique veel ervaring heeft met het omgaan met kinderen, vanaf haar 14^e is ze al kinderoppas, vond ze de eerste ontmoeting best spannend. Ze was bang dat het niet zou klikken tussen haar en Jenesis. Maar het ging hartstikke goed. We hebben bij Kinderboerderij De Kraal de dieren gevoerd en zijn daarna naar de speeltuin gegaan. Het voelde al snel super vertrouwd, vertelt de Kralingse enthousiast. Na deze eerste ontmoeting komt Jenesis elke week een middag bij Véronique thuis. Ze maken samen taartjes en armbandjes. Ook leest ze haar voor uit boekjes, dat is goed voor de Nederlandse taal, en zingen ze samen liedjes.

Vrolijk gezicht met enorme lach

Natuurlijk vindt Véronique het ook wel eens zwaar om Big Sister te zijn. Maar als ik Jenesis thuis ophaal, pakt ze bij de deur al mn hand vast en kijkt ze me stralend aan. Als ik dat vrolijke gezicht en die enorme lach van haar zie, weet ik weer waarvoor ik het doe, vertelt de 28-jarige, die graag iets goeds wil doen voor de wereld. Jenesis kijkt zo ontzettend uit naar onze ontmoetingen. Ze heeft het niet makkelijk thuis, maar toch is ze enorm positief en lief. Dat ik daaraan mag bijdragen, vind ik heel bijzonder, besluit Véronique.

Aanmelding vrijwilligers

In de deelgemeente Kralingen-Crooswijk zijn we op zoek naar nog meer vrijwilligers die de kansen van kinderen en jongeren willen vergroten. Als u hiervoor interesse heeft, kunt u terecht op de website www.bbbs-rotterdam.nl . Ook kunt u rechtstreeks contact opnemen met Big Brother Big Sister via (010) 404 96 08.