Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Digitale interventies succesvol bij terugdringen alcoholgebruik

Utrecht, 17 december 2008. De website MinderDrinken is een klinische én kosteneffectieve manier om problematisch alcoholgebruik terug te dringen. Dat is de belangrijkste conclusie in het proefschrift van Heleen Riper, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Uit de promotiestudie voor de VU Amsterdam blijkt dat een flink aantal probleemdrinkers erin slaagt om - zonder therapeutische begeleiding - bovenmatig alcoholgebruik in te perken. Riper: " Via digitale kanalen wordt een nieuwe, zeer grote groep probleemdrinkers bereikt. De drempel voor de reguliere hulpverlening is voor hen te hoog, internethulpverlening neemt die zo goed als helemaal weg."

Naar schatting is ruim tien procent van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 jaar een probleemdrinker. Het is vooral de grote groep lichte probleemdrinkers (en niet de kleinere groep alcoholverslaafden) die zorgt voor problemen als ziekteverzuim, geweld en vandalisme. Deze groep heeft behoefte aan professionele hulp. Slechts tien procent krijgt deze hulp. Voor negentig procent is angst voor stigmatisering, verlies van privacy of baan een reden geen hulp te zoeken. Deze groep kan wel bereikt worden via internet.

TV-serie ook effectief

Voor haar proefschrift heeft Riper eveneens de effectiviteit van de Teleac-serie Minder drinken? Doe het zelf! onderzocht. Ook hier dronken de deelnemers na afloop van de TV-serie aanzienlijk minder. Bovendien werd een laagopgeleide groep mensen bereikt, die vaak buiten beeld blijft van het reguliere zorgaanbod en die ook moeilijk te bereiken is via de internethulpverlening.

Om het bereik van de interventies verder te vergroten, pleit Riper voor meer aandacht voor getrapte zorg: aansluiting online en offline aanbod én kortdurende interventies. "Uit de meta-analyse blijkt dat advies op maat (personalised feedback) effectief is voor zowel studenten als volwassenen. Vanwege kosteneffectiviteitsoverwegingen, het geringe effect van massamediale campagnes en de toegankelijkheid van nieuwe digitale interventies moet daarom meer ruimte komen voor dit type interventie", aldus Riper.

Riper schreef eerder de programmeringsstudie E-mental Health, 'High Tech, High Touch, High Trust' en is bij het Trimbos-instituut programmahoofd I.com.

Promotiedatum: 17 december 2008, 10.45 uur Aula Vrije Universiteit te Amsterdam.

Heleen Riper, Titel proefschrift: Curbing problem drinking in the digital galaxy.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Heuving (030 - 297 11 38/ 06 5139 5629) of Ronald Jas (030-297 1107/06 5139 5407) voorlichters van het Trimbos-instituut.


----------

Het mentaal vermogen van Nederland

GGZ Kennisdag 15 januari 2009
Meer weten? Ga naar http://www.hetmentaalvermogenvannederland.nl U bent van harte welkom!