KNHS


Gevarieerd programma KNHS Trainersplatform
16 december 2008
trainersplatform 2008 1

1 | 2 | 3

Maandag 15 december kwam op sportcentrum Papendal het KNHS Trainersplatform bijeen. Dit gezelschap toptrainers komt twee maal per jaar bij elkaar om samen van gedachte te wisselen en ideeën te ontwikkelen. Bij iedere bijeenkomst worden ook altijd één of meerdere gastsprekers uitgenodigd die zelf een speciale verdienste hebben in de (top)sport. Dit jaar waren sportpsycholoog Rico Schuijers, fysiektrainer Ruud Jacobs en veterinair Marjanne Sloet uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Projectmanager van het Rabo Talentenplan Joep Bartels, gaf eerst een korte introductie aan de aanwezigen. Belangrijk punt in zijn pleidooi was onder andere de keuze van de leden van het Rabo Talententeam. Bartels lichtte toe dat een goede keuze essentieel is voor het verkrijgen van subsidies in de toekomst. Sportkoepel NOC*NSF bepaald in belangrijke mate hoeveel subsidie een sportbond krijgt en relateert deze subsidies aan de resultaten die gehaald worden door de sporters. Daarbij wordt gekeken naar de medailleoogst van de ruiters maar ook of, en hoeveel, ruiters uit het Rabo Talententeam daadwerkelijk doorstromen naar de senioren A-kaders. Een keuze van de absolute topbeloftes in het Talententeam is dus zeer belangrijk voor de gehele sport.

De aanwezige gastsprekers gaven alle drie een korte introductie van hun werkzaamheden binnen de hippische sport. Schuijers heeft als sportpsycholoog nauw samengewerkt met diverse Olympische sporters en vertelde hierover.
Jacobs is begonnen met het ontwikkelen van specifieke trainingen van de leden van het Rabo Talententeam maar heeft zijn werkzaamheden vorig jaar ook uitgebreid naar het Olympische kader.
Marianne Sloet is als voorzitter van de veterinaire commissie zeer nadrukkelijk betrokken bij tal van ontwikkelingen die spelen op het vlak van regelgeving als het gaat om paardengezondheid en welzijn. Naast vele welzijnsthemas is daarbij ook de vraag, wat is wel en wat is niet geoorloofd bij de behandeling van paarden, actueel. Als het gaat om paarden die aan een wedstrijd deelnemen is die vraag snel beantwoord, want dan mag eigenlijk niets. Toch is ook daarover genoeg te vertellen en te discussiëren. Nu zijn er bijvoorbeeld genoeg onschuldige zalfjes die in geval van medicatiecontrole een positief resultaat geven met alle vervelende gevolgen van dien. Niet goed voor het imago van de sport en ruiter, maar dus eigenlijk ook niet altijd goed voor het paard.

Na de introducties werden de aanwezigen in drie groepen verdeeld waarbij zij in dit kleinere gezelschap steeds vragen konden stellen aan één van de gastsprekers. Deze nieuwe opzet bleek in zeer goede aarde te vallen, want er ontstonden geanimeerde discussies. En de meeste aanwezigen, die bijna allen toch een zeer volle agenda hebben, vonden de tijd eigenlijk veel te kort.

(Het KNHS Trainersplatform bestaat uit de bondscoaches van de KNHS, de trainers die de Regiotrainingen van het Rabo Talentenplan verzorgen en de privé trainers van A-kaderleden.)