Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) van start

17/12/2008 10:43

VBO

Per 1 januari 2009 starten brancheorganisaties NVM, VBO en RVT definitief met het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Het NWWI is een branchebreed en landelijk dekkend taxatie-instituut. Samen met een honderdtal gevalideerde taxateurs en een groep intermediairs en betrokken marktpartijen AAHG (ABN AMRO Hypotheken Groep), Obvion (joint venture van ABP en Rabobank Groep) wordt in het eerste kwartaal van 2009 een pilot gedraaid. Begin april moet het NWWI volledig operationeel zijn.

Het NWWI dat op non-profit basis zal gaan opereren richt zich op betrouwbare, kwalitatief hoogstaande waardebepalingen van vastgoedobjecten in de woningmarkt. De gevalideerde taxateurs gaan werken volgens een gestandaardiseerd en gecontroleerd proces waarbij bestaande netwerken van de taxateurs en financiële markt worden gerespecteerd. Door deze regulering, digitalisering en centrale registratie van taxaties wordt de kwaliteit van de taxaties verder geoptimaliseerd en fraude voorkomen.

Ger Hukker, Voorzitter NVM, en Ed Hamming, Voorzitter VBO Makelaar, zijn het er over eens: "Dit initiatief is zowel van belang voor de consument, de taxateur als de geldverstrekkers. De consument krijgt een transparante taxatie die is opgesteld volgens duidelijke kwaliteitsnormen. De geldverstrekkers krijgen informatie op maat die beduidend minder fraudegevoelig is. De taxateur kan via het NWWI op een efficiënte wijze kwalitatief hoogwaardige taxaties uitvoeren voor een reële vergoeding. Zo zal het NWWI, dat kan fungeren als een keurmerk, leiden tot een win-win situatie voor alle bij het taxatieproces betrokken partijen. Hier zijn de brancheorganisaties, in gezamenlijkheid van overtuigd."

Rolph Limpens, Bureaudirecteur van RVT: "De RVT ziet het belang in en is voorstander van een branchebreed initiatief om taxatierapporten te valideren. Het NWWI kan uitgroeien tot een onafhankelijk instituut dat in staat is om de kwaliteit van taxatierapporten te toetsen. Op het taxatievlak kan het NWWI profiteren van de ervaring en kennis van deskundige taxateurs."

In principe kan iedere gecertificeerde gekwalificeerde taxateur, die is aangesloten bij een van de vier brancheorganisaties, zich inschrijven bij het NWWI. Inmiddels heeft het NWWI het afgelopen half jaar een groot draagvlak vanuit de markt verworven. Zo wordt het NWWI gesteund door een grote groep van belanghebbenden van primaire geldverstrekkers, de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), het hypotheekintermediair en de overheid.

Marcel Zuidam, CFO van AAHG: "Als grote hypotheekverstrekker ondersteunen wij dit initiatief van de NVM, VBO en RVT om de kwaliteit van taxaties te verhogen. Het NWWI is bovendien toegankelijk voor makelaars en taxateurs van alle brancheverenigingen en daarmee voor iedere partij die de kwaliteit van haar taxaties serieus neemt. Vanuit haar controlerende rol zet het NWWI een eenduidige nieuwe kwaliteitsstandaard in de taxatiemarkt. De consument en de financier zijn hierbij gebaat."

Douwe Dijkstra, Adjunct-directeur van Obvion: "Als een van de grootste intermediaire geldverstrekkers - die excellent advies en verantwoorde producten hoog in het vaandel heeft staan - constateert Obvion een behoefte aan meer grip op de kwaliteit van de taxateur en de taxatie in de financiële markt. Het NWWI biedt een onafhankelijke validatie van zowel taxateur als taxatie en een efficiënter en digitaal proces, uitgevoerd door gevalideerde taxateurs van de makelaarsverenigingen in Nederland. Dit kwaliteitsinitiatief voor taxaties biedt de financiële markt een kansrijke beperking van taxatiefraudezaken en verdient de branchebrede steun van de geldverstrekkers en hypotheek distributiepartijen waarbij ruimte voor het lokale ondernemerschap gegarandeerd blijft".





http://www.nwwi.nl