Gemeente Alkmaar


Gemeente maakt aankoop erfpachtgrond aantrekkelijk

17 december 2008

Per medio 2009 kunnen personen die grond van de gemeente in erfpacht hebben een verzoek indienen om deze erfpachtgrond onder hun huis, bedrijf of appartement te kopen van de gemeente. Het college van B&W stelde dinsdag 16 december de voorwaarden vast waaronder en de prijs waartegen dit zal gebeuren.

Erfpacht maatschappelijk niet meer relevant
Van 1978 tot halverwege de jaren `80 heeft de gemeente grond in erfpacht uitgegeven, voornamelijk in Alkmaar Noord, Koedijk en Oudorp. In 2007 besloot de raad dat erfpachters van percelen gemeentegrond in staat moeten worden gesteld om deze grond in eigendom te krijgen. De gemeente stelt dat de ideologische achtergrond van het erfpachtsysteem
- waardevermeerdering van grond moet ten gunste van de gemeenschap komen - maatschappelijk niet meer wordt gedragen. Ook het argument om door erfpachtovereenkomsten regulerend op te kunnen treden is niet meer actueel.

Wethouder Hans Meijer: "Er was weinig draagvlak meer voor erfpacht, daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten tot deze stap. We blijven erfpacht toepassen daar waar het ontwikkelingen in de stad haalbaar maakt, bijvoorbeeld voor sportcomplexen en welzijnsvoorzieningen. Bij woningen en bedrijven kan dus nu de grond in bezit komen van de betreffende eigenaren."

Korting op aankoopsom
Voor woningen zal de koopsom van de erfpachtgrond gebaseerd zijn op de WOZ-waarde van de woning. Welk percentage daarvan van toepassing is op de grond, is vastgelegd in de gemeentelijke Nota Grondprijzen. Vervolgens geeft de gemeente een korting op de grondprijs van 1% per jaar keer het aantal jaren dat het erfpachttijdvak of- contract nog duurt. Omdat het merendeel van de lopende erfpachtcontracten in de jaren `80 is opgesteld en een duur kent van 50 jaar, betekent dit voor snelle beslissers een korting van ongeveer 20 procent. Een erfpachter die zijn canon (huur) niet heeft afgekocht, betaalt naast de koopsom ook de nog verschuldigde canons tot het einde van het erfpachttijdvak. In veel gevallen is deze overigens al afgekocht (vooruitbetaald).

Makelaarstaxatie voor bedrijven en winkels
De koopsom van grond onder bedrijven en winkels zal door middel van een externe makelaarstaxatie worden bepaald. Hierbij worden bovengenoemde rekenmethode en kortingen niet gehanteerd. Bij een combinatie van winkels met woningen of een bedrijf met woningen zal eveneens een makelaarstaxatie plaatsvinden.

In de komende maanden worden de erfpachters, makelaars en notarissen nader geïnformeerd over de uitvoeringsregeling. Naar verwachting kunnen de eerste offertes medio 2009 bij de gemeente worden aangevraagd.

17 december 2008