Gemeente Binnenmaas

Gemeente werkt aan ouderenbeleid

Afscheid van ouderencoördinator

Begin vorig jaar is de ouderencoördinator, die voor twee jaar was aangesteld, met een aantal vrijwilligers begonnen aan het project Signalerend huisbezoek. Daarvoor hebben zij de afgelopen twee jaar huisbezoeken afgelegd bij inwoners van 75 jaar en ouder in de kern s-Gravendeel. Een soortgelijk onderzoek is door de Stichting Welzijn Binnenmaas uitgevoerd in de andere kernen van Binnenmaas.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het college van burgemeester en wethouders. Het project Signalerend huisbezoek loopt nu af en er is geconstateerd dat de manier waarop de functie van ouderencoördinator is ingevuld, niet bijdraagt aan het samensmelten van het ouderenbeleid in de gemeente. Er is nog altijd sprake van oud-Binnenmaas en oud-s-Gravendeel. Dat is niet de bedoeling. Ook speelt mee dat de gemeente nog niet beschikt over een Nota Ouderenbeleid, waardoor niet tijdig kan worden ingespeeld op de resultaten van de onderzoeken (van zowel oud-Binnenmaas, als oud-s-Gravendeel).

Daar komt verandering in. In het eerste kwartaal van 2009 krijgt de afdeling Maatschappelijke Zaken er een medewerker bij die zich onder meer met het ouderenbeleid gaat bezighouden. Het enquêteren van de inwoners van 75 jaar en ouder in de gemeente gaat door. De manier waarop dit gebeurt, zal worden uitgewerkt in de Nota Ouderenbeleid.