Gemeente Enschede

Gemeente brengt handhaving openbare ruimte onder in één afdeling

Gemeente, politie en SPVE

Het college van B&W laat het toezicht en de handhaving op kleine ergernissen en overlast in de openbare ruimte voortaan uitvoeren door één afdeling handhaving van de gemeente Enschede. Nu zijn er nog meerdere instanties verantwoordelijk: ondermeer de gemeentelijke Milieupolitie, de Parkeergroep van de politie en het stadstoezicht van de Stichting Personeelsvoorziening Veiligheidszorg Enschede (SPVE). Het doel van de samenvoeging is meer sturing, effectiviteit, efficiëntie, duidelijkheid en herkenbaarheid voor de inwoners.

Meer bereiken
Bij toezicht op `kleine ergernissen en overlast in de openbare ruimte' gaat het bijvoorbeeld om parkeerovertredingen, hondenpoep, afval, terrassen, uitstallingen of geluidhinder. Om een aantal redenen nam de gemeente de bestaande werkwijze onder de loep. Eén aanleiding is dat de landelijke regelgeving verandert. Een andere reden is, dat eerdere raadsbesluiten rond het stadstoezicht van de SPVE uitgevoerd moesten worden.

Duidelijkheid
Na verschillende alternatieven te hebben onderzocht, concludeert het college dat de werkzaamheden het beste bij de gemeentelijke afdeling Handhaving kunnen worden ondergebracht. Deze variant maakt het mogelijk, dat de gemeenteraad goed kan sturen waar de prioriteiten in het werk moeten liggen. Voor het publiek is er duidelijkheid: één loket, één werkwijze, en op termijn één uniform. Ook scoort de variant goed op effectiviteit en efficiëntie. Er kan optimaal samengewerkt worden, ook met de bestaande gemeentelijke organisatie. Over de samenwerking met de politie moeten goede afspraken worden gemaakt.

Dertig handhavers
Al met al gaan dertig handhavers aan het werk. De huidige zeven parkeercontroleurs, de zes van de milieupolitie en één controleur openbare ruimte gaan vanaf 1 januari aanstaande vanuit één afdeling werken. De zestien handhavers van de SPVE sluiten zich aan vanaf 1 januari 2010. Eerder al heeft de gemeenteraad besloten dat van de huidige veertig toezichthouders (stadswachten) van de SPVE, zestien handhavers en acht toezichthouders voor commerciële contracten overblijven.

Geplaatst: 17 december 2008.

17 december 2008