Gemeente Enschede

Enschede pakt vernielingen door vuurwerk aan

Voorlichting, telefoonnummers voor meldingen, controles en handhaving

Enschede wil ongeschonden de feestdagen door en de overlast door vuurwerk terugbrengen. Een aantal extra acties gericht op voorlichting en het verhogen van de pakkans moeten daar in combinatie met intensivering van controles en strikte handhaving voor zorgen. Het aantal meldingen van vernielingen en overlast door vuurwerk is de afgelopen jaren toegenomen. De gemeente werkt samen met politie en andere instanties om overtredingen terug te dringen, schades te voorkomen en de veiligheid te bevorderen.

o De politie, GGD en Bureau HALT gaan in december op bezoek bij een aantal scholen om uitleg te geven over de risico's van vuurwerk. De campagne "Knal samen naar 2009 en hou 't relaxed" is erop gericht om mensen te wijzen op de risico's van vuurwerk en duidelijk te maken wat wel en niet is toegestaan.

o De politie Twente treedt op tegen illegaal bezit en vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Politie en handhavers van de gemeente voeren de laatste twee weken van het jaar zowel opvallend als onopvallend extra surveillances uit. Rond de jaarwisseling zet de politie in heel Twente extra agenten in om snel en adequaat op te kunnen treden bij overtredingen. Speciale aandacht gaat bij dit alles uit naar de plekken waar voorgaande jaren sprake was van brandstichting of vernieling, zoals in Enschede-Zuid waar vorig jaar veel schade ontstond door brandstichting bij de Willem van Oranjeschool.

o In de wijk Helmerhoek is 15 december het project `Noaberzorg' gestart. Een aantal actieve wijkbewoners neemt er op vrijwillige basis aan deel. Zij letten op vernielingen of onraad en stellen zich zonodig in verbinding met contactpersonen van de wijkraad om het probleem aan te pakken.

o Sinds medio oktober is een speciaal vuurwerkteam van de politie actief om illegale handel, opslag en transporten tegen te gaan.

o Politie stadswachten en handhavers van de gemeente houden binnenkort een extra integrale handhavingsactie, met inzet van biketeams en agenten in burger.

o Politie en gemeente hebben een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen om anoniem meldingen van vuurwerkoverlast door overtredingen, brandstichting, illegale handel, vernielingen etc. te melden. Dergelijke meldingen kunnen worden altijd worden doorgegeven aan het reguliere telefoonnummer van de politie via 0900 - 8844. Nieuw is dit jaar, bij wijze van proef, dat de melding ook anoniem kan worden doorgegeven. Wie anoniem een overtreding wil melden kan dat vanaf 15 december doen bij Meld Misdaad Anoniem. Het nummer dat daarbij hoort is 0800 - 7000. Dit nummer is tot eind december in de lucht. Serieuze meldingen die hier binnenkomen worden - zonder informatie over de herkomst van de melding - doorgespeeld aan de politie Twente. Met name om jongeren te wijzen op deze mogelijkheid is er een voorlichtingscampagne gestart onder de noemer: "Wie verknalt Oudjaar in Enschede, Bel M!"

o De Enschedese brandweer vraagt gedurende de feestdagen extra aandacht voor brandveiligheid. Zo staan op de website van de brandweer handige tips (www.brandweerenschede.nl). Op het Van Heekplein worden vanaf 16 december tot en met 19 december tussen 14.30 en 17.30 uur in het kader van "Meer rood op straat" demonstraties aangeboden gericht op het voorkomen van brandgevaarlijke situaties.

Geplaatst: 17 december 2008.

Bijlage(n)

Open 08-12-17_Enschede_281210_Adv_A5_FC_HR.pdf
08-12-17_Enschede_281210_Adv_A5_FC_HR.pdf

17 december 2008