Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 17 december 2008


------

CNV Metaal en elektro maant DAF tot zuiver spel

"DAF moet zijn 7 vette jaren maar eens inzetten"

"De onderneming flink reorganiseren en tegelijkertijd werktijdverkorting aanvragen, dat zijn twee zaken die niet verenigbaar zijn. Het lijkt mij niet verwonderlijk als onze leden bij DAF dit WTV-voorstel van de werkgever vanmiddag volstrekt van de hand wijzen." Zo reageert bestuurder Jean-Marie Severijns op de WTV-aanvraag van DAF en de explosieve situatie die nu is ontstaan bij de vrachtwagenbouwer.

Volgens Severijns probeert DAF het ontoelaatbare in zijn WTV-aanvraag. "DAF wil werktijdverkorting aanvragen en tegelijkertijd 170 administratieve medewerkers ontslaan. En bovendien de ploegendienst afbouwen tot louter dagdienst. Dat kan dus helemaal niet. Het is óf het een, óf het ander!

En naar onze smaak zou het bij dat ene moeten blijven, die WTV. DAF moet de geneugten van zeven vette jaren nu maar eens inzetten om uit de penarie te blijven. Het op straat zetten van mensen is dan een volstrekt verkeerd signaal. Logisch dat de medewerkers daartegen in actie willen komen."

Volgens CNV Metaal en elektro combineert de truckbouwer opzettelijk twee zaken. Severijns: "De WTV is nadrukkelijk bedoeld als overbrugging van een tijdelijke forse inzakking van de markt. Welnu, daarvan lijkt absoluut sprake in de huidige wereldeconomie. Maar als de narigheid veel dieper steekt bij DAF, dan is WTV daarvoor niet het geëigende middel. Dan moet er worden gereorganiseerd. En bij zo'n reorganisatie hoort een sociaal plan van formaat. Zo doen we die dingen. En niet anders. Dan blijft het spel en het beeld zuiver, niet in de laatste plaats richting eigen medewerkers."

Volgens Severijns mag DAF verwachten dat - als de onderneming de WTV-aanvraag handhaaft inclusief ontslagen - de bond een eigen brief naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt. Daarin zal dan worden aangegeven dat de bond de aanvraag allesbehalve goedkeurt. "Het gaat ons niet om het dwars zitten van deze onderneming. Het gaat ons er om dat werkgelegenheid wordt behouden. Het gaat ons om het correct hanteren van de WTV-reglementen. En het gaat ons er om te voorkomen dat arbeidsplaatsen via een achterlangs weggetje overbodig worden verklaard zonder adequate genoegdoening voor degenen die het betreft."

De ledenraadplegingen zijn vanmiddag om 14.00 en 16.00 uur in de DAF-vestiging Eindhoven.