Gemeente Ameland


Themabijeenkomst Jeugdbeleid Ameland

Iedereen wil graag dat zijn kind veilig en gezond opgroeit, zijn talenten ontwikkelt en goed wordt voorbereid op de toekomst. Daarom heeft de gemeente de notitie Jeugdbeleid Ameland opgesteld. Voor deze notitie is gebruik gemaakt van gegevens van basis- en voortgezet onderwijs, maatschappelijk werk, jeugdgezondsheidswerk, consultatiebureau, sociaal cultureel werk en de cliëntadviseur Wmo van de gemeente. De notitie is 27 november gepresenteerd aan de leden van het Wmo-platform, enkele raadsleden en jeugdwerkers.

Ouders en opvoeders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen, waarbij het uitgangspunt is dat het kind centraal staat. Het gaat in deze notitie over de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Eén van de belangrijkste punten in de notitie is dat er duidelijkheid komt over de opgroei- en opvoedondersteuning. Dit moet duidelijk zijn voor allen die daar mee te maken hebben.

Als het in de opvoeding moeilijk gaat kunnen hulpverleners uitkomst bieden. De uiteindelijke regie blijft bij de gemeente liggen. De gemeente investeert daarom ook in voorzieningen om verbeteringen te realiseren.

Veel actiepunten uit het plan richten zich op peuterspeelzalen, kinderopvang en onderwijs; daar brengt de jonge jeugd namelijk veel tijd door. Speerpunten zijn verder: aandacht voor gehandicapte kinderen, logopedie en MRT en signalering van problemen.

Vóór 2011 is er een Centrum voor Jeugd en Gezin op het eiland. In dit centrum kan men o.a. terecht met vragen over opgroeien en opvoeden, alcoholgebruik onder jongeren en vrijetijdbesteding.

Tot slot wordt in de notitie aandacht besteed aan veiligheid en werk, vroegtijdig schoolverlaten en hoe je de jeugd kunt betrekken bij al deze plannen die hierboven zijn genoemd.