Gemeente Wunseradiel


Herindelingsontwerp Súdwest Fryslân vastgesteld

herindeling Sudwest Fryslan

Op dinsdag 16 december hebben de gemeenteraden van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel het herindelingsontwerp gemeente "Súdwest Fryslân" vastgesteld.

Het herindelingsontwerp ligt, met ingang van 19 december, voor een periode van acht weken ter inzage. In deze periode kunnen burgers en organisaties een zienswijze indienen.

In het herindelingsontwerp staat beschreven wat de aanleiding is tot deze gemeentelijke herindeling, hoe het proces verlopen is en welke afwegingen de gemeenten gemaakt hebben ten aanzien van de herindeling. Het herindelingsontwerp is opgesteld in overleg met de vijf betrokken colleges.

Informatie vindt u op de website www.fusiesudwestfryslan.nl Formele start Arhi-procedure

Het herindelingsontwerp is de formele start van de Arhi-procedure voor het vormen van een nieuwe gemeente. In het ontwerp zijn de criteria uitgewerkt die de Ministerraad heeft vastgesteld in het "Beleidskader gemeentelijke herindeling", zoals draagvlak, bestuurskracht, duurzaamheid, interne samenhang van de nieuwe gemeente, regionale samenhang, evenwicht en planologische ruimtebehoefte.

Met ingang van 19 december ter inzage

Het herindelingsontwerp ligt met ingang van vrijdag 19 december 2008 voor een periode van acht weken ter inzage. Tijdens deze periode kan men een zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de betreffende gemeente. Het college komt vervolgens met een reactie op de ingediende zienswijzen. Daarnaast kan in deze periode op bestuurlijk niveau overleg plaatsvinden met buurgemeenten. De resultaten van dit overleg worden, samen met de ingediende zienswijzen en de reacties van de vijf colleges daarop, verwerkt in het herindelingsadvies. Het streven is om dit advies in april 2009 aan de vijf betrokken gemeenteraden voor te leggen.

Als werknaam voor de nieuwe gemeente is gekozen voor Súdwest Fryslân. Dit is niet de naam van de nieuwe gemeente. Daarover wordt een apart besluit genomen.