Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 december '08

Gemeente en corporaties trekken extra geld uit voor wijkaanpak

Alkmaar en de woningbouwcorporaties gaan extra aandacht schenken aan De Pet- Eilandenbuurt-Spilstraat, de Rivierenbuurt, de Hoef-Zuidoost en Kooimeer. Deze buurten behoren weliswaar niet tot de 40 krachtwijken van oud-minister Vogelaar, maar kampen wel met vergelijkbare problemen. Vanuit het programma Buurtgericht Samenwerken, waarin gemeente, politie en woningcorporaties samenwerken, is daarom voor deze wijken het projectplan `Meedoen in de buurt' opgesteld. Het college van B&W stemde 16 december in met het plan op basis waarvan corporaties en gemeente de komende vier jaar extra gaan investeren.

De projecten `Meedoen in de wijk' worden gestart in wijken waar al langere tijd leefbaarheidsproblemen bestaan. Het kan daarbij gaan om overlast, anonimiteit, gezinsproblematiek of jeugdoverlast. Doel is het verbeteren van de leefbaarheid in een buurt en waar mogelijk ook het vergroten van het individueel perspectief van bewoners door deel te nemen aan activiteiten in de buurt.

Wethouder Hans Meijer: "Een gecoördineerde aanpak van de problemen in deze buurten is heel belangrijk. Met wat extra inzet kunnen deze buurten snel een stap voorwaarts maken. Er moet hier niet naast elkaar maar met elkaar gewerkt worden."

Breed draagvlak
Per wijk zijn buurtenquêtes, brainstormsessies en bijeenkomsten georganiseerd om samen met bewoners en organisaties de knelpunten in kaart te brengen. Zo zijn in Kooimeer jeugdoverlast en vandalisme al lange tijd een probleem en geven bewoners in de Rivierenbuurt aan dat ze problemen hebben met rondkomen. In vrijwel alle wijken is behoefte aan ontmoetingsactiviteiten om het contact tussen bewoners te verbeteren en de anonimiteit te doorbreken. Ontmoetingsactiviteiten zullen ook worden ingezet om inburgering en participatie te bevorderen. Dankzij nauw overleg bij de totstandkoming van de plannen bestaat er in de buurten een breed draagvlak om met de projecten `aan de slag te gaan'.

Wijkoverstijgende aanpak Jeugdoverlast
Omdat jeugdoverlast een probleem is dat zich in alle vier buurten voordoet, is hiervoor een apart, wijkoverstijgend plan geschreven dat in alle wijken gaat gelden en op stedelijk niveau wordt bewaakt.

Wijkteams zijn contact voor bewoners
Uitgangspunt is dat de projecten `Meedoen in de buurt' worden ingebed in de bestaande aanpak van het `Buurtgericht samenwerken' waarbij de wijkteams het eerste aanspreekpunt voor de bewoners in de wijk zijn. Het wijkteam bestaat uit de wijkmeester van de gemeente, de wijkagent, de wijkbeheerders en een vertegenwoordiger van de corporatie. Daarnaast vindt er tussen verschillende instellingen in de wijk een breed wijkoverleg plaats. De voortgang van de projecten `Meedoen in de buurt' worden in dit brede wijkoverleg geagendeerd.

Uitvoering & Financiën
De presentatie van de projecten in de vier buurten is gepland in maart/april 2009. In het eerste kwartaal van 2009 start de voorbereiding. De projecten duren vier jaar. Na twee jaar vindt er een uitgebreide evaluatie plaats. Het budget dat nodig is voor de plannen wordt betaald door de woningcorporatie Woonwaard, Van Alckmaer en Kennemer Wonen en de gemeente